Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна і ЄС підписали газову декларацію. У Кремлі - не задоволені

Газоват 6569 переглядів

Опубліковано - 23.03.2009 14:27 | Всі новини | Версія для друку

Україна і ЄС підписали газову декларацію. У Кремлі - не задоволені
Україна і ЄС підписали газову декларацію. У Кремлі - не задоволені
Українська ГТС може отримати фінансову допомогу від ЄС. Ніхто на право її власності не зазіхатиме.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко та єврокомісар з питань зовнішньої політики і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, єврокомісар з питань енергетики Андріс Пібалгс, президент Європейського інвестиційного банку Філіп Майстадт, перший віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку Варел Фріман, директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер підписали спільну заяву за підсумками Міжнародної інвестиційної конференції з питань модернізації газотранспортної системи України.

Про це повідомила прес-служба уряду.

Як повідомила Тимошенко, цей документ створює всі необхідні політико-організаційні передумови для започаткування комплексного та масштабного процесу реформування газотранспортної системи. За словами прем'єр-міністра, спільна заява чітко фіксує, що українська ГТС є і залишатиметься державною власністю України. Глава уряду зауважила, що цей документ також засвідчує довіру з боку ЄС до української ГТС як надійної системи транзиту газу європейським споживачам, що фактично припиняє будь-які розмови щодо ненадійність газотранспортної системи України.

"Заява і наша робота засвідчують взаємне прагнення сторін до подальшої співпраці у контексті приведення стандартів функціонування ГТС та енергетичного сектору України в цілому до європейських стандартів", - наголосила Тимошенко.

Прем'єр-міністр відзначила, що конференція та документи, які на ній підписані, створюють передумови для поступової інтеграції України до внутрішнього енергетичного ринку ЄС, сприяють набуттю її членства в енергетичному співтоваристві.

Церемонія підписання відбулася у присутності Президента України Віктора Ющенка та президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу.

А тим часом, ще до підписання документу, російська делегація покинула інвестиційну конференцію по ГТС України.

Як заявив заступник голови правління ВАТ «Газпром» Валерій Голубєв, подальший розвиток конференції делегації Росії не цікавий.

“Нам не цікаво те, що буде далі. І так все ясно... Нам шкода, що Україну втягнули в європейські розборки”, - сказав Голубєв.

У свою чергу, міністр енергетики Росії Сергій Шматко висловив думку, що навряд чи підсумки цієї конференції будуть цікаві самій Україні. Члени української делегації заявили, що Україна вибудовує плани з банками і їм, безумовно, є інтерес надавати кредитні кошти. Інтерес же Росії полягає в тому, щоб українська ГТС була модернізована і гарантувала безперебійну роботу на тривалий період.

«Будь-яка модернізація української газотранспортної системи без консультацій з Російською Федерацією представляється безрозсудною», - сказав російський міністр.

Шматко відзначив, що Росія наполягає на трибічній співпраці при модернізації української ГТС, яка повинна передбачати рівноправне і взаємовигідне партнерство, а також ухвалення рішень на основі консенсусу. Не влаштовують російську сторону, міністр, зокрема, відзначив намір України вступити в Енергетичну співдружність.

Заявивши про право України приєднатися до цієї організації, Шматко, разом з тим, висловив побоювання, що це може призвести до перегляду тарифів на транзит газу без урахування думки постачальника або до перекладання частини тарифів на плечі постачальника.

Шматко заявив також, що передбачений проектом декларації доступ третіх сторін до підземних сховищ газу може, на думку Росії, сприяти появі посередників на ринку як нових, так і, можливо, старих. А декларація про наміри збільшення потужності української ГТС, за його словами, взагалі не відповідає російському курсу на диверсіфікацію маршрутів.

Сьогодні ж заступник голови правління ВАТ «Газпром» Голубєв заявив, що сума, необхідна для модернізації української ГТС, має бути в 10 разів більше ніж $3 млрд., можливість надання яких, обговорювалася на сьогоднішній міжнародній інвестиційній конференції з модернізації української ГТС, що проходить у Брюсселі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.