Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На відпочинок - у приватні садиби

Туризм 14989 переглядів

Опубліковано - 14.08.2006 16:44 | Всі новини | Версія для друку

На відпочинок - у приватні садиби
На відпочинок - у приватні садиби
Фахівці стверджують: щороку попит на відпочинок у приватних садибах зростає.

Зелений туризм в Україні поки що найслабше розвинутий. Хоча, на думку багатьох експертів, саме він є найперспективнішим. Відпочинок на природі, в селі завжди приваблював своєю дешевизною і багатством вражень. Про перспективи зеленого туризму в Україні "Поступу" розповів голова Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму Володимир Васильєв.

- Пане Володимире, в якому стані зараз перебуває зелений туризм в Україні?

- Якщо говорити образно, то цей поїзд вже набирає швидкість. Хоча, на жаль, в нього поки що ніяк не можуть заскочити державні інституції. Адже для господарів садиб необхідно створити сприятливі умови, захистити їх законодавчо, напрацювати нормативні акти. Крім того, нам просто необхідна зручна система кредитування. Зелений туризм як галузь погано піддається регулюванню. Тому я й кажу, що держава раз повинна випрацювати законодавчу базу, створити сприятливі умови, а тоді вже сам ринок регулюватиме цей сегмент туристичного бізнесу. Зрозуміло, що господарі повинні виправдати очікування ринку, насамперед щодо якості наданих послуг. Тільки тоді в садиби прийде платоспроможний клієнт.

- Яким є попит на такий відпочинок?

- Попит на відпочинок у приватних садибах серед українців щороку зростає. Поки що я можу говорити про збільшення популярності зеленого туризму здебільшого в західних реґіонах. Хоча останнім часом з'являються цікаві пропозиції і в Центральній Україні, і на Слобожанщині, Поліссі. Сподіваюся, що з часом зросте кількість туристів, яких такі пропозиції зацікавлять. Адже в цих реґіонах також є на що подивитися. Крім того, щораз активніше цікавляться відпочинком у приватних садибах іноземці та міські жителі. Важливо тільки, щоби вони мали достатню інформацію про такий відпочинок. Та з жалем мушу визнати, що наразі привабливі сторони сільського відпочинку не мають належної інформаційної підтримки. Мабуть, тому ця галузь порівняно з іншими туристичними пропозиціями зараз перебуває в тіні.

- Розкажіть трохи про екологічне маркування садиб, що воно дає?

- Ми хочемо зберегти для наших нащадків усю привабливість сільської місцевості. Намагаємося це робити так, як це роблять у деяких країнах Європи, тобто відзначати садиби, які дотримуються певних екологічних вимог. Екологічне маркування - це передусім мотивація для сільських господарів. Якщо їм вдасться зберегти середовище, вони, відповідно, більше зароблятимуть. Адже туристи охоче приїдуть туди, де збережено природне середовище, вони із задоволенням харчуватимуться екологічно чистими продуктами. Програма "Зелена садиба" дуже популярна в європейських країнах, в туристичних путівниках такі садиби позначені відповідними знаками, і, очевидно, за це існує окрема плата для туристів. Адже, щоби привести садибу у відповідність до вимог "Зеленої садиби", господар повинен вкласти якісь кошти, працю. Взагалі така програма має об'єднувати господарів певного реґіону, місцеву громаду. Саме вони повинні дбати, щоб територія їхнього селища була чистою. В Україні поки що близько 30 садиб у семи областях отримало відзнаку "Зелена садиба".

- Які прогнози щодо зацікавленості туристів сільським відпочинком?

- Звичайно, кількість "зелених" туристів збільшуватиметься. Це не ми придумали такий відпочинок, європейці саме так і відпочивають. Крім того, ми очікуємо, що зросте потік туристів з Європи. Є також іноземці, які акредитовані в Україні, думаю, вони теж зацікавляться таким дозвіллям, адже саме відпочиваючи в приватних садибах, вони зможуть відкрити для себе автентичну Україну - ту країну, в яку вони після закінчення акредитації, можливо, більше не повернуться. Крім того, міський мешканець, який проживає у висотних будинках, із задоволенням поїде на природу - потрібно лише більше інформації про такий відпочинок.

- Зрозуміло, що для покращання якості зеленого туризму потрібні якісь стандарти, навчання. Що можна вже запропонувати господарям-початківцям?

- Зараз ми готуємо національний стандарт сільського туризму, там буде виписано всі вимоги до власників садиб. Думаю, незабаром його розглянуть і затвердять. Поки що ми навчаємо господарів тих стандартів, які розробила наша організація, - це, наприклад, програма "Зелена садиба". Там є чіткі рекомендації щодо облаштування місця, де перебуватиме турист. Ми протягом 10 років детально вивчали досвід європейських країн, приглядалися, якою мають бути спальня, під'їзд, кухня тощо. На основі цього вийшла брошура, в якій є поради початківцям. Зараз ми готуємо другу брошуру, в якій розмістимо екологічні аспекти зеленого туризму, зокрема доступно викладемо, чому саме господар має бути зацікавлений у дотриманні всіх екологічних норм. Крім того, ми розробили систему тренінгів для господарів-початківців і зараз втілюємо цю програму у життя разом із центрами зайнятості, громадськими організаціями. Внаслідок такого навчання господарі мають отримати документ, який би засвідчував, що він пройшов необхідний вишкіл. Я впевнений, що це необхідні речі, зокрема і для клієнта, і для місцевої влади.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.