Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кремль придумав нову відмазку, щоб не відкривати українські школи

Національне питання 8192 перегляди

Опубліковано - 29.04.2009 13:03 | Всі новини | Версія для друку

Кремль придумав нову відмазку, щоб не відкривати українські школи
Кремль придумав нову відмазку, щоб не відкривати українські школи
Москва пояснює відсутність українських шкіл у Росії тим, що запити на відкриття таких з боку батьків і громадських організацій до управлінь освіти РФ “практично не надходять”.

Так офіційний представник МЗС РФ Андрій Нестеренко відповів на запитання ЗМІ щодо гуманітарних прав українців, що проживають у Росії, повідомляє посольство РФ в Україні.

"Незважаючи на велику чисельність українців, що проживають на території РФ, запитів на відкриття повноформатних шкіл з боку батьків і громадських організацій у федеральні і регіональні органи управління освіти практично не надходить", - сказав дипломат.

"Це, мабуть, пояснюється спорідненістю східнослов'янських мов і культур, спільною історією (Київська Русь, Московська держава, Російська імперія, СРСР) і єдиною православною християнською вірою", - припустив він.

Крім цього, за словами Нестеренка, "культурні заходи, що проводяться в Російській Федерації різними громадськими організаціями, значною мірою враховують потреби етнічних українців".

"Через зазначені причини у Російській Федерації немає шкіл, де вся навчальна програма викладається українською мовою", - заявив представник МЗС РФ.

"Існують лише школи з етнонаціональною (етнокультурною) складовою. До неї віднесені: рідна мова і література, регіональна (національна) історія, курси історії рідної культури і т.п.", - додав він.

Такий компонент, за словами Нестеренка, "дає можливість, у разі потреби, вводити в навчальний процес елементи, що враховують локальну соціокультурну специфіку (наприклад, навчання народним традиціям, звичаям, танцям)".

"При цьому в деяких суб'єктах Російської Федерації, де є попит на задоволення етноосвітніх потреб, для українців без будь-яких проблем створюються відповідні умови", - запевнив він.

Представник МЗС РФ відзначив, що "громадяни Російської Федерації української національності і росіяни з числа громадян України знаходяться в різній етнокультурній ситуації".

"Спроби порівнювати їхнє положення, підраховуючи, наприклад, тільки кількість російських шкіл в Україні й українських у Росії, є неправомірними", - наголосив він.

За словами Нестеренка, у Російській Федерації, за даними Всеросійського перепису населення 2002 року, загальна кількість українців складає 2 942 963 осіб (з них 76,5% - міське населення, 23,5% - сільське).

Крім того, зазначив дипломат, у Російській Федерації діє понад 90 українських суспільно-культурних об'єднання.

Від “Аратти”: власне, нова відмазка Кремля про "спорідненність східнослов'янських культур", як привід ігнорувати потребу української діаспори у Росії в українських школах, дає моральне право українскій стороні, на цій підставі, переглянути ставлення до існування російських шкіл в Україні. Адже, оскільки культура й мови споріднені, то сама собою зникає потреба в існуванні російських шкіл в Україні.

Або ж з'являється можливість у введені, замість російських шкіл, за російським прикладом, етнонаціональної (етнокультурної) складової в українських школах.

Наразі, тоді можна казати, що все абсолютно чесно й дзеркально.

Проте, на жаль, Україна - Європейська держава і опускатися до рівня азіопейщини нижче нашої української гідності. Хоча, звісно, враховучи аргументацію Кремля, і на цій підставі тепер, у так званій проблемі статусу російської мови в Україні, можна поставити жирну крапку.

Спасибі російським дипломатам!
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Мале знання віддаляє від Бога, велике - приводить до Нього знову ”
Ф. Бекон, англійський філософ

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.