Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Птахи підтвердили теорію про “гени культури”

У світі науки 8983 перегляди

Опубліковано - 5.05.2009 13:38 | Всі новини | Версія для друку

Зеброві амадіни
Зеброві амадіни
Науковці отримали непрямі докази теорії про те, що культурні феномени мають генетичну природу. Автори дослідження, опублікованого в журналі Nature, показали, що птахи, ізольовані від своїх родичів, через декілька поколінь виробляли “правильний” малюнок співу.

Коротко результати роботи приведені на порталі Wired.

Учені працювали із зебровими амадінами Taeniopygia guttata. Самці птахів навчаються співу від своїх старших родичів - батьків або дядьків. Самці, що виросли в ізоляції, розвивають іншу мелодію. Самки часто не реагують на такий "неправильний" спів.

Учені вирішили перевірити, який малюнок співу виробиться у кількох поколінь птахів, що живуть окремою колонією. Мелодії першого покоління амадін помітно різнилися один від одного і від пісень птахів, що живуть в дикій природі. Потомство трохи модифікувало батьківську мелодію, і через три-чотири покоління пісні амадін, що виросли в лабораторії, на слух майже не відрізнялися від пісень диких родичів. Посилання на аудіофайли з піснями різних поколінь амадін доступні на порталі Wired.

На думку авторів дослідження, еволюція пташиного співу нагадує еволюцію мов. Інші культурні феномени, наприклад, музика, танці або ритуали також можуть розвиватися подібним чином. Дослідники відзначають, що експеримент, що дозволяє прослідкувати еволюцію культури у людей "з нуля", навряд чи буде коли-небудь поставлений. Але досліди на добре вивчених модельних організмах, таких як амадіни, дозволяють дізнатися багато корисної інформації про цей процес.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.