Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сьогодні київська земля прийняла Надію Світличну

Подія дня Регіон: м.Київ 8623 перегляди

Опубліковано - 17.08.2006 20:54 | Всі новини | Версія для друку

Віктор Ющенко попрощався з Надією Світличною
Віктор Ющенко попрощався з Надією Світличною
Її поховали на Байковому кладовищі у Києві. Попрощатися з видатною донькою України, громадською діячкою, правозахисницею, дисиденткою Надією Світличною прийшов президент Віктор Ющенко.

Сьогодні столиця України прощалася із Надією Світличною, видатною українською правозахисницею, громадською діячкою, журналісткою яка пройшла крізь пекло радянського ГУЛАГу, здобуваючи нам державну незалежність, спокійний голос якої багато років надавав нам сил і наснаги, лунаючи крізь пекельний вий гебістських глушилок…

Прощання українців із Світличною відбувалося у приміщенні Будинку вчених, відспівування – у Володимирському соборі.

Провести Надію Світличну в останню путь прийшли її близькі та рідні з України та Сполучених Штатів, серед них – поетеса Ліна Костенко.

Поховали Надію Світличну на Байковому цвинтарі, поруч із Василем Стусом, Юрієм Литвиним, Олексою Тихим, Сергієм Набокою, Іваном Миколайчуком….

У жалобній церемонії взяв участь президент України Віктор Ющенко, який перервав свою відпустку. У своєму прощальному слові Ющенко зазначив, що «життєва позиція Надії Світличної, її погляди залишили слід в мільйонах душ».

«Від імені українських громадян висловлюю рідним, близьким, усій українській нації щире співчуття» - сказав президент.

Надія Світлична народилася 8.11.1936 року в с. Половинщино, Старобільського району Луганської області.

1972 рік, за правозахисну діяльність вона провела в слідчому ізоляторі КДБ УРСР. У 1973 році її засудили на 4 роки таборів. Покарання відбувала в Мордовських концтаборах.

Після виїзду із СРСР була активним членом Закордонного представництва Української Гельсінкської групи і редактором-укладачем «Вісника репресій в Україні», (США). В 1983-1994 роках працювала в українській редакції радіо «Свобода» в Нью-Йорку.

Надія Світлична жила в Сполучених Штатах з 1978 року і, як ми вже повідомляли, пішла з життя 8 серпня ц.р. у м. Інвіргтон, штат Нью-Джерсі.

Світла пам’ять про видатну доньку української нації Надію Світличну назавжди залишиться в наших серцях і пам’яті прийдешніх поколінь.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Сила уряду тримається на невігластві народу, і він знає це і тому завжди буде боротися проти просвітництва. Час нам зрозуміти це”
Лев Толстой

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.