Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна втрачає варіанти диверсифікації поставок нафти

Економіка 8368 переглядів

Опубліковано - 17.08.2006 21:47 | Всі новини | Версія для друку

Андрій Клюєв: доцільність добудування нафтопроводу Одеса-Бродиі до Плоцька вимагає додаткового економічного обґрунтування
Андрій Клюєв: доцільність добудування нафтопроводу Одеса-Бродиі до Плоцька вимагає додаткового економічного обґрунтування
Сьогодні Україна фактично визнала фіаско проекту Одеса-Броди, на який покладали надії відійти від залежності від Росії щодо нафтопостачання в країну.

Віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв заявив, що доцільність добудування цієї транзитної магістралі до Плоцька вимагає додаткового економічного обґрунтування.

Для початку, необхідно створити експертну групу, що визначить необхідність реалізації проекту в цьому напрямку. Крім того, потрібна політична згода Польщі, а її одержання може затягтися до 5 років.

Виступ А. Клюєва показовий. Нагадаємо, обґрунтування бізнес-плану добудування нафтопроводу до Плоцька від фіно-німецько-грецького консорціуму наприкінці 2005 р. Мінекономіки Польщі розцінило як мінімально ризиковий для інвестування. У березні цього року проект був урочисто презентований. Президент Польщі Лех Качинський допустив можливість відмови його держави брати участь у добудуванні, що дозволить Україні вибрати найбільш доцільний для себе варіант. Свій крок до відступу Польща пояснила тим, що її турбує внутрішня стабільність в Україні, а значить - є ризик для іноземних інвестицій. Загальні вкладення в проект оцінювалися на рівні півмільярда євро.

На цьому тижні посол Азербайджану в Україні Талят Алієв заявив, що Азербайджан готовий направити свою нафту в Україну, що, крім усього іншого, упирається в проблему добудування нафтомагістралі до Плоцька і далі до Гданська. Таку можливість дає запущений у липні цього року нафтопровід Баку-Тбілісі-Джейхан. Але експерти сумніваються в тому, що в такому випадку сировини вистачить і для Одеса-Броди. Баку-Тбілісі-Джейхан прокладений в обхід Росії та Ірану і розрахований на поставку 1 млн барелів/день до 2009 р. Але для цього обсяги нафтовидобутку в Азербайджані недостатні і уже досягнуті домовленості про прокачування новою трубою казахстанської нафти, що буде поставлятися в Азербайджан через Каспійське море танкерами.

Зараз Одеса-Броди (пущений в 2001 р. з метою доставки каспійської нафти європейським споживачам і розвантаження проток Босфор і Дарданелли) завантажений російською нафтою. З 2004 р. Тюменська нафтова компанія разом із ВР транспортують сировину в реверсному (зворотному) напрямку - із Бродів в Одесу.

Втім, одна можливість почати використати Одеса-Броди і в аверсном режимі в України є. Ще взимку Президент України Віктор Ющенко не виключав можливості будівництва транзитного нафтопроводу і в литовському напрямку, як одним із проектів реалізації каспійської нафти. Навесні 2004 р. білоруський концерн "Бєлнєфтєхім" запропонував міністерству сполучень Латвії і АТ Ventspils nafta продовжити нафтопровід "Одеса-Броди" до Вентспілса. Такий варіант запуску нафтопроводу має на меті добудування від українських Бродів до білоруського Мозиря (тут є нафтопереробний завод). Звідси нафтову гілку доцільно тягти до Вентспілського порту. В 2002 р. Росія стала знижувати експортні поставки нафти своїм трубопроводом, а потім припинила зовсім. Це змусило Латвію компенсувати втрати, використовуючи залізничний транспорт.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.