Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Археологи навчилися датувати кераміку за допомогою вогню

У світі науки 7089 переглядів

Опубліковано - 21.05.2009 04:45 | Всі новини | Версія для друку

Нова методика датування керамічних виробів працює для зразків віком до двох тисяч років.
Нова методика датування керамічних виробів працює для зразків віком до двох тисяч років.
Вчені розробили новий метод датування кераміки. Принцип методу дуже простий, і він підходить для всіх виробів, отриманих при випаленні глини в печі.

Стаття дослідників з'явилася в журналі Proceedings of the Royal Society A. Коротко принцип описаний в прес-релізі Манчестерського університету.

Новий метод використовує властивість кераміки вбирати атмосферну вологу. Як тільки керамічний виріб дістають з печі для випалювання, починається хімічна реакція з присутньою в повітрі водою. Чим старше виріб, тим більше молекул води увійде до його складу. Відповідно, з роками маса керамічного виробу збільшується.

Ученим вдалося встановити закономірність зміни маси з часом. Для того, щоб оцінити вік зразка, його необхідно зважити, а потім випарувати "додаткову" воду у високотемпературній печі. Порівнявши масу до і після випаровування, науковці за знайденою ними формулою можуть вирахувати вік зразка. Чи залежить швидкість поглинання від вологості навколишнього середовища, не повідомляється.

Новий метод працює для зразків віком до двох тисяч років. У перспективі автори сподіваються удосконалити його для датування об'єктів, створених до десяти тисяч років назад.

Крім того, технологія, перевернена "з ніг на голову", може застосовуватися для оцінки кліматичних змін, що відбувалися у минулому. Якщо ученим відомо, коли було обпалено керамічний виріб, вони зможуть встановити середню температуру навколишнього повітря за увесь період існування зразка. Поки важко сказати, наскільки корисним може бути таке усереднене знання для кліматологів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.