Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


СБУ розсекретила матеріали про голодомор в Україні

Національне питання 8817 переглядів

Опубліковано - 18.08.2006 21:09 | Всі новини | Версія для друку

В день помирало від голоду 25 тисяч людей
В день помирало від голоду 25 тисяч людей
130 документів під грифом «таємно» з архівів Державного політичного управління УРСР свідчать про цілеспрямоване знищення українців у 32-33-му роках.

Тоді в день помирало від голоду 25 тисяч людей. Лише в такий спосіб Сталін зміг залишити Україну у складі Радянського Союзу, - переконують історики.

Волинянин Григорій Гуртовий знає правду про голодомор і без документів. Знаному натепер історикові-краєзнавцеві судилося пережити лихо першокласником.

Він пам’ятає, як замість паляниці мати годувала його кашею з акацієвим цвітом, травою і дрібними гризунами.

Такі наїдки стали розкішшю після того, як піонери колективізації на селі конфіскували в родини весь урожай зернових.

Григорій Гуртовий, жертва голодомору:
- Мати вже зробилася, як скелет. Ми теж похудали, ми уже були пухлими. Знаєте, що таке пухлий? Це ноги, як валянки, живіт висить, як торба, важко ходити. І сестричка такою була. Але мама намагалася ту найменшеньку рятувати. Просто варила траву. Десь вона корінці якісь копала. Вона їх сушила. Така біла серединка у корінцях. Ніби це теперішня осока. З них коржики пекла. Вони пахучі такі були. Тобто можна було їсти – це був маленький порятунок. Потім ходили, ховрахів ловили. Пам’ятаю, який смачний суп був із тих ховрахів. Потім пару пташок ще зловили. А то була лобода, трава всяка.

Першою такого харчування не витримала півторарічна сестра Грицька – Віра. Вона померла від виснаження.

Смерть дитини стала для Гуртових сигналом. Вони тікають із Запоріжжя на північ України. Голод там був не настільки відчутний, принаймні, не було канібалізму.

Григорій Гуртовий, жертва голодомору:
- Якось я пішов на другу вулицю і побачив отой жах, що хлопчинку Колю, мати його зварила. Це незрозуміло було, але я побачив, як міліція ту жінку вела. І вона кричала, руки вгору підіймала, кричала, як божевільна. А той казан паруючий виносили на воза».

Викривальні документи ДПУ, розсекречені українською Службою безпеки, не є сенсаційними, - кажуть дослідники. І не відкривають усієї правди про той період. Але ці матеріали допомагають дослідити, які вказівки і від кого отримували співробітники органів держбезпеки.

Приміром, співставлення дат наказів із грифом «цілком таємно» зайвий раз свідчить про те, що голодомор був цілеспрямованою акцією проти українського народу.

Щоправда, історик Станіслав Кульчицький поточнює, що Сталін мав на меті знищити не націю українців, а власне Україну як чисельну й економічно міцну державу.

Станіслав Кульчицький, заступник директора Інституту історії України:
- Сталін дуже боявся Україну, він боявся, що ця національна республіка не менша, ніж інші всі республіки разом узяті за своїм потенціалом людським і економічним. І він боявся не утримати Україну. Тоді тільки терор міг допомогти тому, щоб Україна залишалася в складі Радянського Союзу».

Із розсекреченими документами можна ознайомитися на офіційному сайті СБУ. Дослідники сподіваються, що текстами зацікавиться світова спільнота, і це допоможе довести світові, що український голодомор таки був геноцидом.

До цього, кажуть архіваріуси, в Інтернеті було розміщено лише один офіційний документ про правду тих часів.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.