Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи зафіксували на Сонці гігантську арку

У світі науки 7270 переглядів

Опубліковано - 16.06.2009 14:23 | Всі новини | Версія для друку

Для порівняння: синя кравка на знімку - це розмір планети Земля
Для порівняння: синя кравка на знімку - це розмір планети Земля
Російська орбітальна рентгенівська обсерваторія Тесіс на борту супутника Коронас-Фотон зафіксувала на Сонці потужний викид іонізованого газу у міжпланетний простір.

Зірка викинула близько 103-106 мільйонів тонн речовини, - йдеться у повідомленні на сайті обсерваторії.

Викид протуберанця відбувся зі зворотного боку Сонця у зоні, яка поки що є недоступною для спостережень з телескопів. Побачити дану ділянку поверхні можна буде лише через два-три дні, коли через обертання Сонця він з'явиться у полі зору Землі.

За словами вчених, протуберанець повторює своїми обрисами конфігурації магнітних полів, роблячи їх видимими, що дає можливість дослідження структури та динаміки магнітних полів Сонця. Цього разу телескопам вдалося сфотографувати у короні Сонця гігантську магнітну арку висотою понад 600 тисяч кілометрів – це вдвічі перевищує відстань від Землі до Місяця.

Дослідники також зазначають, що востаннє подібні події можна було побачити на Сонці близько двох місяців тому, в середині квітня. Тоді світило викинуло два гігантські протуберанці, один із них подолав тяжіння Сонця і пішов у міжпланетний простір - у сторону Меркурія та Марса.

"Хоч передбачити траєкторії руху сонячних викидів вдається не завжди, цього разу можна впевнено говорити, що згусток розпеченої плазми вирушив подорожувати у протилежному напрямку від Меркурія, Венери і Марса", - йдеться у повідомленні.

"Землі також знову не вдасться відчути на собі дію Сонця. Хоч кутовий сектор, із якого був викинутий протуберанець, є не так далеко від нашої планети, лінії міжпланетного магнітного поля тут не спрямовані до Землі, а віддаляються від нас. Туди ж, у бік від Землі, буде відхилятися при русі і протуберанець", - зазначають учені.

Обсерваторію Тесіс було створено у лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН.

Російський супутник Коронас-Фотон був виведений на орбіту 30 січня поточного року.

Нагадаємо, у квітні Тесіс зафіксувала, як зі Сонця у відкритий космос був викинутий протуберанець, який за довжиною перевищує діаметр Землі у 50 разів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.