Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чернігівська область може зникнути з карти України

Регіональні новини Регіон: Чернігівська область 19058 переглядів

Опубліковано - 12.07.2009 16:47 | Всі новини | Версія для друку

Чернігівська область може зникнути з карти України
Чернігівська область може зникнути з карти України
Чернігівська область за умови збереження таких темпів скорочення населення через 50 років може зникнути з карти України.

Такий прогноз оприлюднила під час засідання прес-клубу "Ділове слово" заступник Головного управління статистки в області Катерина Свистун.

"Чернігівщина – це регіон, який втрачає населення катастрофічно", - сказала вона.

К.Свистун навела статистичні дані останніх років щодо демографічної ситуації у регіоні. Так, упродовж 2007 року область втратила 17 тис. мешканців, що за кількістю дорівнює Варвинському району, у 2008 році – 14 тис. (кількість населення Талалаївського району), за 5 місяців 2009 року – 5 тис. – це райцентр Куликівка, сказала вона. "Якщо так продовжуватиметься і далі, то до 2060 року Чернігівщина може зникнути з карти України", - стверджує фахівець.

Крім того, що населення області вимирає, воно є найстаршим за віком в Україні – кількість людей похилого віку у регіоні вдвічі перевищує кількість дітей та підлітків. За даними К.Свистун, на 1 тис. працездатного населення Чернігівщини припадає 240 дітей та 503 пенсіонери. Водночас у 17 районах кількість непрацездатних більша за працездатних. Наприклад, у Ріпкінському районі на 1 тис. працездатних припадає 1 тис. 400 непрацездатних, з яких 1 тис. 200 – пенсіонери.

Критичною у Чернігівській області є ситуація і з тривалістю життя. За словами заступника Головного управління статистки в області, очікувана тривалість життя (її розраховують за таблицями смертності) мешканців області, за даними 2008 року, становить 66,8 років (причому для жінок – 77,4 роки, а для чоловіків – 59,9), для жінок та чоловіків села – 73,2 та 55,6 роки відповідно. Переважна більшість чоловіків у регіоні не доживають до пенсійного віку.

Як стверджують фахівці, основними факторами впливу на демографічну ситуацію у Чернігівській області є природне скорочення та міграція населення. Смертність на Чернігівщині перевищує народжуваність у 2,4 рази, а у селах – у чотири рази.

"Чернігівську область потрібно оголосити зоною демографічної катастрофи і запроваджувати тут державні програми. Демографічну кризу швидко не подолаєш, це не економіка, яку можна відновити за кілька років", - підкреслила К.Свистун.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.