Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи розгадали таємницю появи рідкого океану в Енцеладу

У світі науки 7094 перегляди

Опубліковано - 17.07.2009 16:20 | Всі новини | Версія для друку

Астрономи розгадали таємницю появи рідкого океану в Енцеладу
Астрономи розгадали таємницю появи рідкого океану в Енцеладу
Австралійські астрономи з університету Мельбурну з’ясували, яким чином у супутника Сатурну Енцелада з’явився рідкий океан під крижаною поверхнею.

Стаття дослідників з'явиться в журналі Icarus, а її короткий виклад приводиться в прес-релізі на сайті університету.

В рамках роботи учені побудували комп'ютерну модель процесів, що відбуваються усередині Енцеладу, використовуючи найсучасніші дані спостережень цього супутника Сатурну. В результаті, дослідникам вдалося встановити, що спочатку Енцелад був твердим тілом: у центрі розташовувалося кам'яне ядро, яке оточував шар із замерзлої суміші води та аміаку. Наявність останнього у складі кори супутника була підтверджена тільки в травні 2009 року.

Через деякий час, приливні сили, створені гравітацією супутників Сатурну і самим гігантом, привели до коливань температури кам'яного ядра. В результаті навколо нього утворилася оболонка, в якій більш менш чистий водяний лід покривав шар замерзлої суміші аміаку і води. Розрахунки показують, що "плавучість" льоду була достатня для того, щоб він почав підніматися до поверхні.

Оскільки водний лід тепліше замерзлої суміші, його підняття привело до створення під поверхнею океану, що складається з води та аміаку. Крім того, через деякий час подібний перерозподіл маси привів до виникнення тектонічної напруги в товщі Енцелада. Ця напруга і викликала появу так званих тигрових смуг - тріщин завглибшки до 500 метрів і шириною до 2 кілометрів.

Енцелад є шостим по величині супутником Сатурну. Останніми роками він став об'єктом пильного вивчення. Багато в чому цей факт пояснюється результатами спостережень цього небесного тіла космічним апаратом Cassini. Датчикам зонда вдалося зареєструвати на супутнику дуже багато інтересного: високу тектонічну активність і водяні гейзери, які забезпечують матеріалом атмосферу супутника і одне з кілець Сатурну.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.