Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Коблево на пляжі відкопали 2-тонного слона

За межею віків Регіон: Миколаївська область 15533 перегляди

Опубліковано - 22.07.2009 09:23 | Всі новини | Версія для друку

Руслана і Ліза біля відкопаної знахідки. Фото - www.nikvesti.com
Руслана і Ліза біля відкопаної знахідки. Фото - www.nikvesti.com
9-річні киянки Руслана і Ліза відкопали на пляжі в піску біля села Коблеве Березанського району на Миколаївщині старовинну кам’яну скульптуру слона.

— Ми вже кілька років відпочиваємо в Коблевому в районі молдавських баз, — розповідають дівчата. — Під час відпливу побачили в піску недалеко берега великий камінь. Дорослі йшли повз нього. Їм не до того було. Коли набридло будувати замки з піску, сіли відкопувати камінчик. За півгодини розкопали 30 сантиметрів скульптури. Дорослі почали допомагати нам, коли стало видно, що це не камінь, повідомляє Gazeta.ua.

Протягом декількох годин силами близько 20-ти дорослих продовжувалися розкопки, і лише до вечора вдалося відкопати статую.

Нелегкою виявилася робота - з моря тягнути слона. Щоб дістати кам'яну глибу, яка важить 2-2,5 тонни, з ями, що утворилася, і перетягнути на тверду поверхню, довелося покликати на допомогу добровольців. Близько сотні чоловік змогли врешті вивільнити унікальну знахідку і встановити її на тверду землю.

— Коли в статуї стало видно ноги, покликали всіх, хто відпочивав на пляжі, — згадує Руслана. — З піску статую витягувало десь 100 чоловік. Ми сиділи збоку, дивилися.

Орендар цієї зони узбережжя — житель Коблево Андрій Зарічанський. Він повідомив про слона в Березанський музей.

— Фахівці установи дозволили, щоби я залишив слона поряд із місцем знахідки. Ще оформлю документи про передачу скульптури мені в оренду на 49 років. Тепер усі відпочивальники зможуть нею милуватися. Моя дружина — архітектор. Спорудимо надійний постамент. І, звісно, забезпечимо надійну охорону.
Відпочивальники вже почали фотографуватися на пам`ять біля унікальної знахідки. Фото - www.nikvesti.com
Відпочивальники вже почали фотографуватися на пам`ять біля унікальної знахідки. Фото - www.nikvesti.com
Археолог, директор науково-дослідного центру ”Лукомор’я” Кирило Горбенко, після консультацій з відомим дослідником Чорного моря, начальником департаменту підводної спадщини археології Національної Академії Наук України Сергієм Вороновим , вважає, що скульптура потрапила на узбережжя після аварії судна. Знахідку датує XVI–XVII ст.

— Вона має величезну культурну, історичну, а відтак і матеріальну цінність. Такі речі не можуть перебувати в приватних руках. Швидше за все, дерев’яне судно сіло на мілину біля Коблевого, і його розбило хвилями. Довкола місця її виявлення можуть бути інші предмети того часу. Тому експонат має поповнити музейний фонд України.

Хобот у скульптури відламано.

— Його так і не знайшли. Слон із піднятим хоботом — символ перемоги і торжества, — каже Горбенко. — Але ні орендарі, ні відпочивальники не повинні там нічого копати. Цим варто зайнятися фахівцям. Територію під охорону має взяти служба, яка займається охороною історико-культурної спадщини.

Звідки ж могли везти скульптуру слона? Кирило Горбенко і Сергій Воронов висловили припущення, що корабель міг йти як з Криму, так і з Ближнього Сходу.

- На скульптурі можна помітити східні орнаменти, але швидше за все це не індійський і не африканський слон. Можливо, вантаж йшов з Сирії, - відзначив Горбенко.

Відпочивальники вже почали фотографуватися на пам'ять біля унікальної знахідки, і навіть класти йому до відкритого роту монети, - туристичні повір'я і традиції народжуються швидко, пишуть "Миколаївські вісті".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.