Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Влада США розсекретила свідоцтва глобального потепління

У світі науки 8324 перегляди

Опубліковано - 28.07.2009 13:34 | Всі новини | Версія для друку

Порт Барроу, липень 2006 року
Порт Барроу, липень 2006 року
Влада США розсекретила більше 700 супутникових знімків, серед яких фотографії, що показують, як змінювався льодовий покрив в Арктиці протягом останніх десяти років.

Про це йдеться в повідомленні міністерства внутрішніх справ США, яке відповідає за заповідні території і федеральні землі.

У повідомленні, опублікованому 17 липня, зазначається, що це найбільший обсяг розсекреченої інформації, який оприлюднено з 1992 року, коли адміністрація Клінтона розсекретила супутникові знімки, отримані системою стеження Корона.

Знімки розміщено в електронній бібліотеці Геологічної служби США, де зберігаються зображення чутливих до кліматичних змін регіонів планети. Вони використовуються для оцінки й аналізу цих змін.

Глава МВС Кен Салазар зазначив, що ця інформація буде "безцінною для вчених, дослідників та публіки", які потребують більш повної інформації про наслідки зростання викидів парникових газів.

На знімках, зокрема, можна побачити, як змінювалася площа льодового покриву в Чукотському морі і морі Бофорта.

На одній парі знімків можна бачити порт Барроу на Алясці. Перше зображення, яке зроблено в липні 2006 року, показує, що край льоду перебуває у декількох сотнях метрів від берега. На знімку, зробленому рівно через рік, льоду немає.

Ці фотографії показують, наскільки сильно глобальне потепління змінює Арктику.

Вчені заявляли, що у вересні 2007 року площа арктичних льодів досягла абсолютного мінімуму за весь час спостережень - 4,3 мільйона квадратних кілометрів. За останні 28 років із початку супутникових спостережень мінімальна площа сезонного льоду в Арктиці, яка досягається у вересні кожного року, скорочувалася на 9% за десятиріччя.

Крім того, з 2004 по 2008 рік лід став тоншим майже на 70 сантиметрів, а площа багаторічних льодів скоротилася більш ніж на 40%.
Порт Барроу, липень 2007 року
Порт Барроу, липень 2007 року
Зникнення льоду загрожує багатьом арктичним екосистемам, зокрема, існуванню білих ведмедів. Крім того, лід відбиває сонячні промені, і без нього океан поглинає більше тепла, що ще більше підсилює потепління клімату.

Як відомо, нинішній президент Сполучених Штатів Барак Обама намагається переконати Конгрес і американську громадськість вжити заходів щодо припинення згубної зміни клімату, що викликано підвищенням рівня вуглекислого газу в атмосфері.

Незважаючи на те, що проблема глобального потепління багатьом здається несуттєво, температура на планеті продовжує зростати, б'ють на сполох фахівці. На думку деяких експертів, численні наслідки глобальних кліматичних змін стали незворотними.

Щоб запобігти критичному зростанню температур, людству необхідно до 2030 року щорічно витрачати більш ніж 100 мільярдів доларів, повідомила консалтингова компанія, що спеціалізується на оцінці економічних наслідків глобального потепління. Про це пише данська газета Politiken.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.