Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Справа Гонгадзе. Без жодної експертизи ГПУ рапортує про знахідку черепа Георгія

Кримінал 4795 переглядів

Опубліковано - 29.07.2009 12:33 | Всі новини | Версія для друку

Справа Гонгадзе. Без жодної експертизи ГПУ рапортує про знахідку черепа Георгія
Справа Гонгадзе. Без жодної експертизи ГПУ рапортує про знахідку черепа Георгія
Вчора ГПУ підтвердила, що у місці, вказаному затриманим Олексієм Пукачем знайдено фрагменти черепа вбитого Гергія Гонгадзе. Проте, на жаль, нікому не кинулося в очі унікална здатність слідчих - без будь-яких екпертиз визначати приналежність кісток конкретній людині.

Генпрокуратура підтверджує, що в Білоцерківському районі Київської області знайдено фрагмент черепа, який може належати вбитому журналісту Георгію Гонгадзе.

Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури.

Там підтвердили, що у вівторок вранці у Білоцерківському районі неподалік від села Сухоліси слідчо-оперативною групою було знайдено "фрагменти черепа, які можуть належати Георгію Гонгадзе".

Разом із цим у відомстві зазначили, що залишки черепа пошкоджено, оскільки свого часу на місці, де їх було знайдено, "працював екскаватор".

Також в Генпрокуратурі з посиланням на попередні висновки експертів повідомили, що "на сьогодні знайдено фрагмент, по якому можна ідентифікувати череп".

Раніше джерело в правоохоронних органах повідомило, що слідчо-оперативна група знайшла в Білоцерківському районі Київської області фрагмент черепа, який може належати Гонгадзе.

За словами джерела, фрагменти черепа знайдено на місці, яке вказав під час допиту екс-начальник Головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач.

Як зазначив співрозмовник, на місці, де було знайдено залишки черепа людини, прокладено дорогу. Наразі на місці "знахідки" працюють експерти, які повинні дати відповідь, чи дійсно залишки черепа належали Гонгадзе.

Попри те, що жодних експертиз не проводилося, заступник генпрокурора Микола Голомша вважає, що після виявлення фрагментів черепа, який імовірно належав журналісту Георгію Гонгадзе, у місці, зазначеному генералом Олексієм Пукачем, провину останнього можна вважати доведеною.

"Фрагменти знайдені саме там, куди вказав Пукач. Він назвав нам місце поховання голови Гонгадзе", - сказав Голомша.

На його думку, події вівторка, 28 липня, не допомогли слідству в пошуках замовників убивства Гонгадзе, але послужили зайвим доказом провини Пукача.

У принципі, у нас і так були докази, які викривають Пукача як організатора вбивства Гонгадзе. Але для слідства це дуже знакова подія", - сказав заступник генпрокурора.

У свою чергу, адвокат Сергій Осика, від послуг якого Пукач поки відмовився, упевнений, що тепер у його колишнього клієнта немає жодних шансів на виправдання.

"Коли вже Пукач вирішив співпрацювати зі слідством, йому адвокат узагалі не потрібен. Тепер він може розраховувати тільки на поблажливість суддів, які при винесенні вироку, можливо, врахують факт допомоги слідству", - сказав Осика.

Раніше адвокат висловлював думку, що Пукач відмовився від його послуг на час досудового розслідування або під тиском, або зі своїх міркувань.

Село Сухоліси раніше вже називалося як місце убивства Гонгадзе – під час суду над трьома співробітниками департаменту зовнішнього спостереження МВС: Валерієм Костенком, Олександром Поповичем і Миколою Протасовим, які зізналися в тому, що 16 вересня 2000 року в супроводі генерал-лейтенанта міліції Олексія Пукача і за його наказом вивезли журналіста за межі Києва й убили.

У вироку Апеляційного суду Києва по них, зокрема, говорилося: "У лісі поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області Олександр Попович неподалік від місця зупинки автомобіля викопав прямокутну яму. Після цього Протасів і Костенко вивели журналіста з машини і повалили на землю обличчям донизу...".

Ці події відбувалися за 20 км від Таращанського лісу, де в листопаді 2000 року був виявлений обезголовлений труп, який експертиза згодом визнала тілом Гонгадзе. Суд так і не встановив, як труп опинився не в Сухолісах, а в Таращанському лісі, і чому вбивці відітнули голову (згідно з матеріалами справи, Гонгадзе задушили).

Як повідомили джерела у Генпрокуратурі, тепер слідчим треба встановити, з якою метою тіло було перепоховане.

Між тим, вдова Георгія Гонгадзе висловила недовіру слідчому, який зараз веде слідство і зажадала відводу його та Голомші.

Про це "Українській правді" повідомила представник потерпілої у справі Гонгадзе Валентина Теличенко.

За її словами, Мирослава Гонгадзе також наполягає на експертизі фрагментів знайденого черепа закордоном.

Вона вважає, що фрагменти черепа, знайдені напередодні, "з великою імовірністю є фрагментами черепа Георгія Гонгадзе".

Однак Мирослава Гонгадзе наполягатиме на проведенні генотипоскопічної експертизи (експертиза ДНК) "в експертній установі поза межами України, якій би потерпіла довіряла".

Теличенко також повідомила, що 29 липня вона звернулася до генерального прокурора України Олександра Медведька із заявою про відвід слідчому Олександру Харченку та з проханням усунути від розслідування справи заступника генерального прокурора Миколу Голомшу.

Мирослава Гонгадзе та її представник посилаються на "недостатній професійний рівень вказаних осіб та їхню неспроможність противитися політичному тискові".

Теличенко нагадала, що, відповідно до КПК, генеральний прокурор має 24 години для відповіді потерпілій.

1 липня цього року генеральний прокурор уже дав оцінку роботі свого заступника Голомші, забравши з-під його контролю справу Гонгадзе та доручивши контроль за слідством Віталію Щоткіну.

"Чому раптом це рішення змінилося, залишається незрозумілим", - зазначила Теличенко.

"У генпрокуратурі є висококваліфіковані фахівці. Саме завдяки їхнім зусиллям у 2005-2006 році до суду було передано спроможні обвинувачення і в справі Георгія Гонгадзе, і в справі Олексія Подольського", - сказала вона.

Вона нагадала, що на той час слідством керував заступник генпрокурора Віталій Щоткін, а підтримував обвинувачення в суді Віктор Кудрявцев.

"У професійних якостях цих керівників я не сумніваюся. Сьогодні ж генпрокуратура безсоромно піариться, використовуючи для цього результати роботи оперативників СБУ, а водночас навіть з першим допитом Олексія Пукача слідчі допустили порушення КПК, допитавши його за відсутності захисника", заявляє Теличенко.

На її думку, "брак професійності слідчих ставить під загрозу спроможність обвинувачення в суді та унеможливлює їхню роботу під тиском політичних чинників та спекуляцій".

Копію звернення до генпрокурора надіслано на ім’я президента Віктора Ющенка. "Отож, він також мусить сказати своє слово", вважає Теличенко.
Від “Аратти”: ми неодноразово висловлювали підозри у наявності певного сценарію, за яким ведеться слідство у справі вбитого журналіста Гонгадзе. Зокрема, кидається в очі брутальне порушення вимог КПК слідчими.

Ми також висловлюємо своє занепокоєння тим, що ГПУ не поспішає офіційно інформувати суспільство про хід розслідування цієї резонансної справи, підміняючи це санкціонованими "зливами" інформації у ЗМІ. Ми вважаємо, що у такий спосіб здійснюється інформаційна спецоперація прикриття, яка насамперед має на меті не тільки дезінформацію громадян, створення певної громадської думки, відповідно до затвердженого сценарію, а й є способом уникнення відповідальності посадовими особами правоохоронних органів.

Із останніх заяв заступника Генпрокурора Голомші очевидно, що ГПУ діє не за законом, а за традиціями батька-засновника Вишинського, вважаючи слова підозрюваного головними доказами. Хоча в усьому світі головними доказами є не слова, а матеріальні уліки.

Ми шоковані некомпетентністю слідчих, матеріальним свідченням якої, є голослівна об'ява: знайдені "фрагменти черепа" належать вбитому Гнгадзе. Тобто, незалежно від експертних досліджень вже наперед визначений їхній результат. Саме тому ми публічно запитуємо пана Медведька: у який спосіб визначена приналежність знайдених кісток і чи не є це очевидна спроба фальсифікації матеріалів слідства?

Хоча на правдиву відповідь від спадкоємців Вишинського й не розраховуємо.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Кримінал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.