Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Рекорд з вишиванками у Рівному

Регіональні новини Регіон: Рівненська область 12768 переглядів

Опубліковано - 26.08.2006 13:31 | Всі новини | Версія для друку

Фото BBCUkrainian.com
Фото BBCUkrainian.com
24 серпня в Рівному з ініціативи рівненської ФМ-радіостанції «Трек» і за участю “Книги рекордів України” пройшла акція “Вишитий рекорд-2006”. З 12.00 до 15.00 на майдані Незалежності Рівного зібралося 3298 небайдужих до народних традицій людей у вишиванках – і старі і малі.

Серед них були навіть маленькі козаки у візочках і група людей з Донеччини.

Як повідомив УНІАН учасник акції, народний депутат України Микола ТОМЕНКО, цей рекорд був офіційно зареєстрований. Депутат наголосив, що “вишиванка як символ українськості” повинна нагадувати і суспільству, і владі про українські цінності і власні корені. А цей рекорд мусив би спонукати всіх до того, що Україна повинна йти в Європу з власними традиціями, щоб не розчинитися там серед інших країн.

Представник національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій вважає, що не бачив красивішого і патріотичнішого рекорду. Для офіційної реєстрації рекорду необхідно було виконати певні вимоги. Згідно з ними створили спеціальну комісію, у складі якої були етнографи та працівники музею. Вони слідкували за «справжністю» вишиванок – футболки з намальованим орнаментом не враховувалися.

За словами етнографів, подія мала важливе значення для них, адже тут були і найдорожчі в Україні сорочки, і одяг, виготовлений українцями Аргентини. Траплялися також сорочки, вишиті ще до Другої світової війни, і навіть у 19 столітті.

Завідувач відділу етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею, член комісії Алла Українець каже, що нині існує близько ста технік вишивання. Найскладніша – вишивання бісером, притаманне майстриням Буковині. Таку вишиванку можуть виготовляти протягом року. Над звичайною потрібно працювати кілька місяців.

За матеріалами ВВС і Оглядача
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.