Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Росії сталася катастрофа на Саяно-Шушенській ГЕС

Світ навколо нас 5947 переглядів

Опубліковано - 17.08.2009 17:37 | Всі новини | Версія для друку

Момент вибуху (фото очевидця)
Момент вибуху (фото очевидця)
На Саяно-Шушенській ГЕС в Хакасії в сьогодні вранці сталася аварія. В результаті інциденту загинули вісім осіб, ще 10 отримали поранення.

Всі загиблі і постраждалі - працівники підприємства, відзначив начальник прес-центру Сибірського регіонального центру МНС Дмитро Кудревцев.

Тим часом, дані про постраждалих у різних відомств відрізняються.

"За попередніми даними загинуло 8 працівників, які обслуговували машинну залу і турбіни, 10 чоловік поранено, 54 вважаються зниклими безвісті", - повідомив офіційний представник Слідчого комітету при прокуратурі (СКП) РФ Володимир Маркін.

СКП повідомив про 54 зниклих безвісті під час аварії на ГЕС, а МНС - про 68. "Невідома доля 68 чоловік", - повідомив заступник начальника головного управління МНС по Хакасії Андрій Клюєв. Представник прес-служби власника ГЕС - ВАТ "Русгідро" заявив, що пропали більше 50 чоловік.

МСЧ Хакасії повідомляє, що зниклими безвісті вважаються 76 співробітників Саяно-Шушенської ГЕС.

"Досі рятувальники шукають цих працівників, - говорять співробітники МНС. - 9 водолазів обстежують приміщення станції, затопленою водою. Їхню роботу значно утруднює те, що стіни спотворені, з'явилися багато нових "лабіринтів", куди напевно могло затягнути людей".

У 8:15 за місцевим часом (4:15 по московському) був зруйнований другий гідроагрегат, постраждала частина машинної зали, станцію довелося зупинити, повідомив глава компанії "Русгідро" Василь Зубакін. До 8:00 по Москві затоплення машинної зали було зупинене, повідомив представник Сибірського регіонального центру МНС РФ.

В результаті аварії прорвало водоводи, і через це відразу декілька найбільших алюмінієвих заводів відчувають перебої з електрикою. "Скидання води організовується через Майнську ГЕС. Проведено відключення Саянського і Хакаського алюмінієвих заводів. Понижено навантаження на Красноярський алюмінієвий завод і Кемеровський завод феросплавів і на алюмінієвий завод Новокузнецька", - зазначили в МНС.

За даними МНС, населення від відключення електроенергії не постраждає. "Руйнування ліквідовані, підтоплення машинного залу зупинене, загрози підтоплення населених пунктів немає. Евакуація людей не проводилася і не проводиться", - сказав Дмитро Кудрявцев.

Відомо, що аварія призвела до відключення електроенергії в "старій" частині міста Сєверська (Томська область) на 1,5 години. Інша частина міста відчула короткочасні перебої в електропостачанні. Зараз електропостачання відновлене.

Загрози затоплення населених пунктів, що знаходяться в зоні роботи станції, немає. Дефіцит електроенергії в Сибіру, з-за аварії на Саяно-Шушенській ГЕС, компенсується за рахунок теплових станцій на вугіллі. Проте, з моменту аварії було потрібно декілька годин для завантаження ТЕС, що спричинило обмеження електропостачання на тлі початку традиційного уранішнього максимуму споживання.

Зараз на станції включений аварійний водоскид 2 тис. кубометрів на секунду. "Це зроблено для того, щоб не відбувалося накопичення води у водосховищі і для того, щоб працювала Майнська ГЕС і забезпечувала електроенергією, в тому, числ, і довколишні підприємства, такі як Саянський алюмінієвий завод", - відзначив Зубакін.

Тим часом жителі селищ і міст, що знаходяться неподалік від ГЕС, спішно покидають свої будинки, побоюючись затоплення. Про це повідомляється з посиланням на свідоцтва очевидців. Люди виїжджають з селища Черьомушкі, Мінусинського, Шушенського і Саяногорська. Багато хто з них намагається піднятися на Гору Любві. На під'їзді до гори утворилася величезна пробка.

Жителі Хакасії повідомляють, що біля Саяно-Шушенської ГЕС подтопіло вже декілька населенних пунктів. Про це розповіла Ольга Рибалко, що додзвонилася до своїх батьків, що живуть у трьох кілометрах від ГЕС. Жінка розповіла, що деякі села вже затоплені.

«Мій батько працює на ГЕС. Він розповів, що зараз загрози обвалення дамби немає. Проте вода, яку скидають по водостоках, піднімається все вище й вище, деякі населенні пункти вже подтопіло. Людей спішно евакуювали. Народ наляканий. Серед мешканців ходять чутки про кількість жертв», - повідомила Ольга Рибалко.

Поки немає ясності і з причиною аварії.
За однією версією - відбувся гідродинамічний удар невідомої природи, який привів до руйнування генератора і частини машинної зали. За інформацією прес-секретаря компанії «Русгідро» Олени Вішнякової, в 4:15 мск, імовірно, в результаті гідроудару, причина якого поки не встановлена, був зруйнований 2 гідроагрегат ГЕС, 7 і 9 гідроагрегати отримали серйозні пошкодження. Крім того, був частково зруйнований машинний зал.

За іншою версією причина руйнування машинної зали - від вибуху масляного трансформатору. "Під час ремонту одного з гідроагрегатів відбулася аварія. Від вибуху масляного транформатору відбулося руйнування стіни і стелі в машинної зали, де знаходяться турбіни, унаслідок чого в залу почала поступати вода", повідомив офіційний представник СКП РФ Володимир Маркин.

Поки в епіцентр вибуху доступ фахівців неможливий з-за затоплення станції, тому спецкомісію, що прилетіла з Москви на місце аварії, досі туди не пускають. Фахівці мають з'ясувати, що ж стало причиною аварії і як можна швидко усунути її наслідки. "Але поки фахівців не допускають на місце аварії, - говорить головний інженер "Ленгідропроекту", де проектували ГЕС, Борис Миколайович Юркевич, - зараз на станції все під водою, немає сенсу дивитися на водну поверню з вертольоту. Спочатку треба привезти туди насоси і відкачати всю воду і лише після цього можна буде проникнути на територію станції".

За матеріалами російських інформагенцій
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.