Аратта - На головну

20 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Газовий піар. На Банковій мріють про туркменський газ і “Набукко”

Газоват 5995 переглядів

Опубліковано - 25.08.2009 20:17 | Всі новини | Версія для друку

Газовий піар. На Банковій мріють про туркменський газ і “Набукко”
Газовий піар. На Банковій мріють про туркменський газ і “Набукко”
Україна готова до переговорів про відновлення прямих поставок газу з Туркменістану в обсязі до 15 млрд. кубів на рік і одночасно бачить себе транзитером однієї з гілок європейського газопроводу “Набукко”.

Про це сказав посол України в Ашхабаді Віктор Майко.

Так, Київ і Ашхабад готують намічений на середину вересня візит Президента України Віктора Ющенка, який підніме з туркменським лідером Курбанкули Бердимухамедовим тему поставок газу та участі українських компаній у будівництві об'єктів у Туркменістані.

"Туркменістан як головний експортер газу і Україна як основний імпортер могли б ініціювати переговори про прямі поставки, як це було колись. Це було б справедливо і логічно", - сказав Майко.

Варто зазначити, що в 1990-і Україна безпосередньо купувала весь експортований туркменський газ в обсязі близько 35 мільярдів кубометрів на рік. У 2003-2004 роках, ппісля підписання тодішнім урядом Януковича нових угод із Росією,Газпром узяв на себе роль реекспортера, оскільки українська сторона відмовилася від прямих поставок на його користь.

Тим не менше, кінцевим споживачем палива з Центральної Азії, де Туркменія - найбільший експортер газу, залишається Україна.

"Ми готові до тристоронніх (за участю Росії) переговорів про можливість відновлення прямих закупівель туркменського газу в якомусь обсязі .., можливо, це буде 10-15 мільярдів кубометрів газу", - сказав Майко.

Так, за його розрахунками, на узгодження цього питання "може піти півроку, а то й рік".

Нагадаємо, що відносини між Туркменією і РФ, що купує весь вільний туркменський газ в обсязі 45-50 мільярдів кубометрів на рік, ускладнилися після вибуху на трубопроводі в квітні.

Ашхабад звинуватив в аварії Газпром, який через зниження світових цін і падіння попиту на паливо зацікавлений у продажу свого газу в Україну і на Захід. Сторони досі не обговорили нові умови поставок

В останні роки Україна щорічно закуповувала у Газпрому близько 50 млрд. кубометрів газу, проте через економічну кризу і падіння споживання палива знизила прогноз імпорту в 2009 році приблизно до 40 млрд., а вже навесні - до 32-33 млрд. кубів газу. У 2010 році Україна хоче скоротити закупівлі в РФ до 25 млрд. кубометрів.

Майко назвав зниження закупівель природного газу Україною тимчасовим заходом.

"Вже сьогодні йде пожвавлення ... Рецесія може певний час продовжиться ... але основні споживачі енергоносіїв, металургійна та хімічна галузі України, вже піднімаються".

Водночас, останнім часом Ашхабад все частіше говорить про диверсифікацію поставок газу. Наприкінці року Туркменістан розраховує розпочати експорт газу до Китаю по газопроводу, що будується, і значно збільшити поставки до сусіднього Ірану.

Бердимухамедов каже, що його країна готова направити "надлишок товарного газу" за будь-яким маршрутом, у тому числі до Європи через запропонований Євросоюзом проект газопроводу “Набукко”.

У свою чергу посол України заявив, що країна хоче стати учасником “Набукко” і могла б запропонувати свою територію для транзиту.

"У тому випадку, якщо будуть реалізовуватися каспійські маршрути, то Україна готова запропонувати серйозний пакет. Йдеться про участь України не як споживача, а як активного учасника проекту", - пояснює Майко.

За його словами, один із варіантів - через Каспій, Кавказ по чорноморському мілководдю до Феодосії. Майко також повідомив, що в такому випадку “Набукко” міг би мати два напрямки: один - через Туреччину, інший - через Україну.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.