Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сенсація в науковому світі! Українські науковці вперше сфотографували атом

У світі науки Регіон: Харківська область 11449 переглядів

Опубліковано - 16.09.2009 15:06 | Всі новини | Версія для друку

Перші детальні зображення атомів демонструють різні розташування хмар електронів, що оточують атом вуглецю. А і B зображають різні розташування електронних хмар. Фото: ХФТІ з сайту insidescience.org
Перші детальні зображення атомів демонструють різні розташування хмар електронів, що оточують атом вуглецю. А і B зображають різні розташування електронних хмар. Фото: ХФТІ з сайту insidescience.org
Учені з Харківського фізико-технічного інституту продемонстрували перші в історії науки знімки атома.

Про відкриття українських учених повідомляє сайт InsideScience.org, власне ж світлини будуть незабаром опубліковані в журналі Physical Review B.

Для отримання світлин учені використовували електронний мікроскоп, що фіксує випромінювання і поля (field-emission electron microscope, FEEM). Фізики послідовно розмістили десятки атомів вуглецю у вакуумній камері і пропустили через них електричний розряд в 425 вольт. Випромінювання останнього атома в ланцюжку на фосфорний екран дозволило отримати зображення хмари електронів навколо ядра.

Харківські науковці навчилися управляти атомами вуглецю минулого року. "Чим гостріше кінчик зразка у вакуумній камері - тим більш чіткі зображення ми отримуємо", - розповів співробітник ХФТІ Ігор Михайловський, один з авторів дослідження.

Успіхи харків'ян високо оцінив професор фізики Стенфордського університету Девід Ґолдхабер-Ґордон.

"Зараз набагато важливіше моделювати точні зображення атомів в квантовій механіці, чим досліджувати нові якості матеріалів, проте відкриття української команди може змістити акценти", - затверджує він.

З 1980-х років квантова механіка математичним методом успішно моделює зображення атомів. Електронні мікроскопи використовувалися з 1930-х років, проте лише тепер українські науковці отримали перший знімок атома.

Нагадаємо, фахівці компанії IBM в серпні отримали зображення структури окремої молекули в найдрібніших подробицях.

За матеріалами Inside Science.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.