Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Земля отримала літо лише 13 тисяч років назад

У світі науки 6194 перегляди

Опубліковано - 24.09.2009 02:44 | Всі новини | Версія для друку

Земля отримала літо лише 13 тисяч років назад
Земля отримала літо лише 13 тисяч років назад
Австрійські науковці дійшли висновку, що літо, як відносно чітко виділена пора року, з’явилося на Землі не раніше, аніж 13 тисяч років назад.

Висновки дослідників поки не опубліковані в рецензованому науковому журналі. Коротко зміст роботи переказує агентство "Сіньхуа".

Автори нового дослідження вивчали донні відкладення в австрійському озері Ланге, зразки яких були підняті з глибин від 3,4 до 4,4 метра. Відповідно, вік відкладень становив від 19 тисяч до 13 тисяч років. Вчені аналізували склад рослин, у тому числі водоростей, рештки яких збереглися в озері. За характером рослинності дослідники можуть відновити клімат минулого. Так, чагарники, трави і багато водоростей здатні витримувати холодний клімат та різкі перепади температур, а деревам потрібна більш стабільна і тепла погода.

Керстін Хубер, науковий співробітник Лімнологічного інституту, Австрійської академії наук, зазначив у своїй останній академічній доповіді, що після закінчення останнього льодовикового періоду близько 20 тисяч років назад, на Землі поступово стало теплішати. Близько 17 тисяч років назад середньорічні температури різко впали і цей локальний мінімум тривав близько 2,5 тисяч років. Приблизно 14,5 тисяч років тому клімат знову став більш теплим.

Під час такої "епохи нестабільності" чітко вираженого літа не було. Температура води в озері в холодні періоди не піднімалася вище 10 градусів Цельсія, а в теплі - прогрівалася лише до 18 градусів. Учені припускають, що атмосферна температура також була нестабільною.

Клімат древньої Землі до цих пір залишається предметом суперечок науковців. Про температурний режим планети в минулому дослідники можуть судити лише за непрямими ознаками, тому в трактуваннях різних колективів часто зустрічаються протиріччя. Однак майже всі вчені погоджуються, що в минулому планета пережила кілька періодів глобального потепління та глобального похолодання.

За допомогою цього звіту Хубер отримав перше місце в науковому конкурсі, який організувала цього року Асоціація "Діалог-генетична інженерія" у співпраці з Австрійським агентством преси (АПА).
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.