Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Скандальний аукціон. Одеський Припортовий продали Коломойському

Економіка 5727 переглядів

Опубліковано - 29.09.2009 12:38 | Всі новини | Версія для друку

Скандальний аукціон. Одеський Припортовий продали Коломойському
Скандальний аукціон. Одеський Припортовий продали Коломойському
Конкурс з продажу 99,567% акцій ВАТ “Одеський припортовий завод” виграло ТОВ “Нортіма” (Україна), запропонувавши 5 млрд грн.

Приватизаційний конкурс транслювався у прямому ефірі УТ.

Початковою ціною з продажу ОПЗ було 4,1 млрд грн. Крок торгів - 50 млн грн.

В.о. голови Фонду державного майна України Дмитро Парфененко на початку конкурсу заявив, що у ФДМУ немає ніяких законодавчих перешкод по проведенню конкурсу з продажу 99,567% акцій ВАТ Одеський припортовий завод.

За його словами, вчора ФДМУ одержав офіційний лист від Конституційного суду України, в якому мовиться, що КСУ відмовив у відкритті провадження за поданням Президента Віктора Ющенка про конституційність розпорядження про приватизацію ОПЗ.

Крім того, Парфененко відзначив, що ФДМУ отримав роз'яснення Мінюсту, відповідно до якого законодавчі перешкоди, пов'язані з рішенням суду про заборону проведення конкурсу, також відсутні.

Конкурс з продажу ОПЗ було оголошено ФДМУ 15 липня цього року. Стартова ціна становила 4 млрд. грн. Конкурс мав відбутися сьогодні, 29 вересня.

Президент України Віктор Ющенко своїм Указом від 17 вересня зупинив вирішення уряду про приватизацію в 2009 році ОПЗ. Окрім того Окружний адміністративний суд Києва 22 вересня ухвалив рішення про припинення проведення конкурсу з продажу 99,567% акцій заводу за позовом Дніпроазоту. Цим рішенням суд також тимчасово заборонив допускати до участі в конкурсі російське ТОВ Азот-Сервіс - "дочку" пов'язаного з Газпромом СИБУР Холдингу.

Водночас прем'єр Юлія Тимошенко заявила про продовження приватизації цього підприємства і намір провести конкурс у встановлені терміни, а Фонд держмайна спростував наявність підстав для припинення конкурсу.

Спочатку заявки на покупку ОПЗ в Антимонопольний комітет України подали 13 компаній, назви яких не розголошувалися. Проте після виниклого конфлікту заявки Фонду на участь в конкурсі подали тільки три компанії: ТОВ "Азот-Сервіс", ТОВ "Нортіма" і ТОВ "Фрунзе-Флора" (обидва - Україна).

ТОВ "Азот-Сервіс" є дочкою російського ВАТ "СИБУР Холдинг", який об'єднує 34 російських підприємства. Найбільшими акціонерами "СИБУР Холдинг" є ВАТ "Газпромбанк" - 70% "мінус" 1 акція і НПФ "Газфонд" - 25% "плюс" 1 акція.

ТОВ "Нортіма" в минулому році, під час чергової спроби ФГІ продати ОПЗ, представляла інтереси відомого українського бізнесмена Ігоря Коломойського, про що він сам й повідомив. Коломойський є співвласником Дніпроазоту.

Право на контроль "Фрунзе-Флори" нещодавно отримала холдингова компанія групи Енергетичний стандарт Energy Standard Fund Ltd. (Кіпр) ще одного відомого бізнесмена - Константіна Грігорішина. Це підприємство було створене в 2005 році в числі низки ТОВ, утворених на базі непрофільних активів ВАТ “Сумське машинобудівне НВО ім. Фрунзе”, що також входить до групи "Енергетичний стандарт".

ВАТ "Одеський припортовий завод" є одним з найбільших підприємств хімічної галузі України. ОПЗ спеціалізується на виробництві аміаку, карбаміду (займає друге місце в Україні за обсягом випуску цієї продукції), рідкого азоту, двоокису вуглецю, рідкого кисню, сірчанокислого натрію. Також підприємство займається перевантаженням хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт (є монополістом на вітчизняному ринку послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку).

За матеріалами інформагенцій
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.