Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Біблійна легенда відкрила причини цунамі

У світі науки 14927 переглядів

Опубліковано - 1.09.2006 18:29 | Всі новини | Версія для друку

Біблійна легенда описує природнє явище, що отримало назву ”ефект Мойсея”
Біблійна легенда описує природнє явище, що отримало назву ”ефект Мойсея”
Російські вчені дослідили, як море може розступатися.

Легенда про те, що хвилі Червоного моря розступилися перед пророком Мойсеєм і він зміг провести своїх співвітчизників по сухому морському дну — не вигадка. Явище отримало назву ”ефект Мойсея” і воно є однією з причин появи цунамі. Довів і дослідив це 25-річний російський ”цунаміст” Павло Корольов з Інституту морської геології і геофізики, що в Южно-Сахалінську.

Після землетрусів на поверхні Землі іноді з’являються глибокі тріщини. Вони виникають і на морському дні після землетрусів у морі. Вода сама стікає в утворені пустоти. Але потім так само виплескується з них і починається цунамі.

Минулого літа в Інституті морської геології і геофізики побудували установку, яка може імітувати ”ефект Мойсея”. Це лоток з водою завдовжки 3 м і завширки 0,5 м. На дні лотка розміщені 2-сантиметрові тріщини. Під дном є заслінка, яка відкриває і закриває тріщини.

— Коли ми вперше відкривали заслінку, то думали, що вода буде просто стікати у тріщини. Але після цього вона підіймалася з них. Утворювався так званий бор — підвищення води, яке розпадалося на дві хвилі. Вони розходилися навсібіч і спричиняли цунамі, — пояснює для ”ГПУ” Корольов.

Якщо рівень води в морі невисокий, то його дно на якийсь момент зовсім висихає.

— 1999 року в турецькій затоці Ізміт було цунамі. Рибак розповідав, що перед його початком вода під човном зникла і він став на сухе дно. За мить хвиля підхопила човен і винесла його на берег. Такі свідчення наштовхнули на думку, що, можливо, історія про Мойсея — не казка, — розповідає Корольов. — Директор нашого інституту Борис Левін вирішив вивчити це явище. Він і керував моїм дослідженням.

У серпні доповідь Корольова і Левіна стала сенсацією на 11-му Міжнародному симпозіумі з антропогенних і природних явищ у грецькому місті Патра.

— Це перші у світі дослідження цунамі, які підтверджені дослідами, — стверджує прес-секретар інституту Ольга Шестакова.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.