Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Доведено, що Туринська плащаниця є середньовічною фальшивкою

У світі науки 15177 переглядів

Опубліковано - 6.10.2009 03:43 | Всі новини | Версія для друку

Оригінальна Туринська плащаниця (ліворуч) і дублікат професора Гарласкеллі.
Оригінальна Туринська плащаниця (ліворуч) і дублікат професора Гарласкеллі.
Професор органічної хімії Луїджі Гарласкеллі з Університету Павії (Італія) стверджує, що йому вдалося відтворити Туринську плащаницю.

На думку Луїджі Гарласкеллі, його дослдження остаточно доводить, що плащаниця є середньовічною фальшивкою, повідомляє Компьюлєнта з посиланням на Рейтер.

Туринська плащаниця - чотириметрове полотно, в яке, за переказами, Йосип з Ариматеї загорнув тіло Ісуса Христа після його хресних страждань і смерті. У ній Ісус був похований у порожній, що раніше не використовувалася гробниці. У 1898 році, коли плащаниця була виставлена на огляд, фотограф-аматор Секондо Піа, який зробив кілька знімків артефакту, несподівано виявив на негативах людський лик. Він зробив наступний висновок: на плащаниці відбилося обличчя і тіло Ісуса. На думку окремих дослідників, на плащаниці залишилися також сліди тернового вінця і навіть відбитки монет часів Понтія Пілата.

Деякі віруючі переконані, що на плащаниці - справжні відбитки обличчя і тіла Ісуса, а тому цінують її як одну з найважливіших реліквій християнства. Католицька церква офіційно не визнає плащаницю справжньою, проте вважає її важливим нагадуванням про Пристрасті Христові. Православна церква не має офіційної позиції з питання її справжності.

У 1988 році були зроблені спроби радіовуглецевого датування плащаниці, що дали в різних лабораторіях (в Арізоні, Оксфорді та Цюріху) близькі діапазони дат - з 1260 по 1390 рік. Пізніше ці результати були поставлені під сумнів: скептики припустили, що для аналізу використовувалися зразки, взяті не з основної тканини, а з латок.

У ході експерименту Луїджі Гарласкеллі створив повнорозмірний дублікат плащаниці із зображенням, використовуючи технології і матеріали, доступні в середні віки. Професор і його колеги поклали лляне полотно на добровольця і натерли тканину барвником з незначним вмістом кислоти. Потім барвник був штучно зістарений шляхом нагрівання тканини в печі і подальшого прання. У результаті барвник зник з поверхні матеріалу, але залишив нечітке, напівтонове зображення людини - таке ж, як і на оригінальній плащаниці.

Гарласкеллі вважає, що середньовічні шахраї не зістарювали барвник штучно - за століття він вицвів сам. Потім вчені нанесли на тканину краплі крові, пропалили дірки і зробили підпалини. У результаті було досягнута стовідсоткова схожість з Туринської плащаницею.

Професор не чекає, що його відкриття буде прийнято віруючими - про що тут можна говорити, якщо люди не оцінили результати радіовуглецевого датування, що проводилося в кращих лабораторіях світу.

До речі, гроші на проведення експерименту професор Луїджі Гарласкеллі отримав від Італійської асоціації атеїстів та агностиків.

Однак науковець не без іронії нагадує, що гроші не пахнуть, і джерело фінансування ніяк не могло вплинути на результати дослідження.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.