Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Нобелівську премію з фізики вручили за матриці для цифрових фотоапаратів

У світі науки 7809 переглядів

Опубліковано - 7.10.2009 16:52 | Всі новини | Версія для друку

Уіллард Бойл і Джордж Сміт у 1974 році. Фото з сайту videotechnology.com
Уіллард Бойл і Джордж Сміт у 1974 році. Фото з сайту videotechnology.com
У Стокгольмі оголошені лауреати Нобелівської премії в номінації “фізика” та “медицина і фізіологія”. Сума премії цього року складає в кожній номінації 10 мільйонів шведських крон (975 тисяч євро).

Нагороду в номінації “фізика” отримали Чарльз Као (Charles Kao), Уіллард Бойл (Willard Boyle) і Джордж Сміт (George Smith).

Чарльз Као отримав половину цієї суми за свої роботи в галузі оптоволоконного зв'язку. Сміт і Бойл були відзначені Нобелівським комітетом за створення оптичних напівпровідникових схем. Їхні роботи лягли в основу функціонування сучасних CCD-матриць цифрових фотоапаратів. Вчені поділили між собою другу половину премії.

Перша премія з фізики була вручена в 1901 році Вільгельмом Конрадом Рентгеном за відкриття рентгенівського випромінювання. У 2008 році Нобелівська премія з фізики дісталася американцеві японського походження Йоїтіро Намбу за відкриття спонтанного порушення симетрії і двом ученим з Японії Макото Кобаясі та Тосіхіде Маскава за пояснення причин цього явища.
Елізабет Блекберн
Елізабет Блекберн
Премію з фізіології і медицини присуджено за роботи по захисту хромосом від старіння

У Стокгольмі також оголошені лауреати Нобелівської премії в номінації “медицина і фізіологія”.

Нагорода присуджена Елізабет Блекберн (Elizabeth H. Blackburn), Джеку Шостаку (Jack W. Szostak) і Керол Грейдер (Carol W. Greider) за роботи в галузі дослідження механізмів старіння клітин і захисту хромосом від деградації за допомогою теломер і ферменту теломерази.

Елізабет Блекберн народилася в Австралії. В даний час вона працює в Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско. Об'єктом дослідження Блекберн були теломери - структури, що знаходяться на кінцях хромосом. У 1985 році Блекберн разом з Керол Грейдер відкрила фермент теломераз.

Керол Грейдер працює в Університеті Джонса Хопкінса, де очолює молекулярно-біологічне і генетичне напрямку. Ступінь доктора філософії (з деякими застереженнями, аналог російської ступеня кандидата наук) Грейдер отримала під керівництвом Блекберн.

Американський біолог Джек Шостак працює в медичній школі Гарвардського університету. Шостак став першою людиною, який створив штучні хромосоми дріжджів. Крім того, його роботи пояснили багато особливостей механізму рекомбінації і функції теломер.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.