Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні проходить перепис тисячолітніх дерев

Довкілля 11362 перегляди

Опубліковано - 17.10.2009 02:34 | Всі новини | Версія для друку

Кримський суничник. Вік 1000 років. Росте на західному схилі гори Ай-Нікола на висоті 320 м. над рівнем моря в районі Ялти
Кримський суничник. Вік 1000 років. Росте на західному схилі гори Ай-Нікола на висоті 320 м. над рівнем моря в районі Ялти
Активісти Київського еколого-культурного центру під час експедиції до Криму виявили 33 старих дерева, вік яких понад 1000 років.

Згідно з повідомленням центру, серед кримських довгожителів 3 фісташки, 7 тисів, 20 ялівців, 2 суничника і одна олива. Екологи припускають, що цій оливі більше 2 тис. років і вона є найстарішим деревом Криму і, можливо, всієї України. Олива росте в Нікітському ботанічному саду.

Також серед найбільш древніх дерев Криму екологи відзначили 1400-річний ялівець, що росте в урочищі Батіліман біля мису Айя. Також біля нього на площі 4 га росте ще 15 тисячолітніх ялівців.

Екологи відзначають, що до всіх давніх дерев «варварське відношення»: незважаючи на заборони, під ними паркують машини, туристи ставлять намети, розводять вогні і навіть влаштовують закусочні. Жодне дерево не взято під охорону.

Раніше київські екологи оприлюднули результати дослідження інших регіонів України. Це - вісім дубів. Такі дерева ростуть в Черкаській, Закарпатській, Львівській і Рівненській областях. Також було виявлено 8 лип, що мають вік 600-900 років.

Найстаріший дуб, який зветься “Дідо-дуб”, був знайдений в селі Стужиця Веліикоберезнянського району Закарпатської області (1100-1200 років). Він висувається на почесне звання “Національне дерево України”.
Тисячолітній дуб Максима Залізняка
Тисячолітній дуб Максима Залізняка
“Немирівський дуб” - росте в м.Немирів, в парку курорту “Немирів”, Яворівського району на Львівщині. Його висота - 25 м. Вік - 1000 років.

“Дуб Шевченка”, віком близько 1000 років. Знаходиться в Шевченківському лісництві, поблизу села Моринці (батьківщина Шевченка) Звенигородського району Черкаської області.

“Дуб Максима Залізняка” - росте в урочищі Холодний Яр, с. Буда, Чигиринський р-н. Черкащини. Висота - 30 м. Вік - понад 1000 років.

Під його кроною проводили ради Б.Хмельницький, С.Наливайко, М.Залізняк. Т. Шевченко малював картину “Дуб на хуторі Буда”, писав поему “Гайдамаки”. Під дубом збиралися гайдамаки на чолі з Максимом Залізняком, одним з лідерів Коліївщини.

Вважається одним з природних чудес України.

Велику шкоду дереву наносять численні туристи, які, керуючись безглуздим повір'ям, віддирають і жують нібито “лікувальну” кору дуба.

У 2000 році під дубом закопали декілька дохлих корів, що удобрило землю і дозволило дубу ожити. Дуб шість разів вражала блискавка.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.