Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Найстародавніші в світі глиняні чеки і банки знайшли історики в долині Інду

За межею віків 14239 переглядів

Опубліковано - 24.11.2009 11:38 | Всі новини | Версія для друку

Територія Індської цивілізації
Територія Індської цивілізації
Припускають, що індська цивілізація бронзового віку, можливо, перша в світі розробила складну фінансову систему.

Вчені провели нове дослідження кераміки і глиняних табличок, виявлених близько 70 років тому в місті Хараппа на території сучасного Пакистану. Вони вважають, що жителі долини Інду в бронзовому столітті вже розробили складну фінансову систему для проведення торгових операцій, повідомляє Infox.ru.

Археологічний пам'ятник Хараппа знаходиться в пакистанській провінції Пенджаб. Тут збереглися руїни укріпленого міста бронзового віку. Городище відноситься до так званої культури кладовища H Індської цивілізації, розквіт якої припав на 2500-2000 роки до н.е. У той час в Хараппі жило, за підрахунками фахівців, приблизно 23 500 осіб.

Доктор Брайан Уеллс з Інституту математичних досліджень в Індії почав свою роботу близько десяти років тому, коли вперше побачив фотографії глиняних горщиків з Хараппи з мітками, які, як йому здалося, співвідносилися з їхніми розмірами. Проте він не міг перевірити розроблену ним теорію, поки не відвідав минулого місяця Нью-Делі, де зберігаються археологічні знахідки. Мітки збереглися на трьох типах глиняних горщиків. На найменших стояв знак "V" і три довгі риски. На середніх розмірів судинах - шість рисок, а на найбільших - сім.

Уеллс зміряв кожен з горщиків і визначив, що їх пропорції співвідносяться один з одним також як і риски - 3:6:7. Влучні на горщиках відповідають написам на глиняних табличках, в яких, на думку ученого, мова йде про обмін певної кількості зерна або якого-небудь іншого товару.

На думку Уеллса розмір глиняних посудин (найбільший з них має в діаметрі 2,7 м і ємкість 65 л) вказує на впорядковану систему товарообмінних операцій.
Іграшки з Хараппи
Іграшки з Хараппи
"Барельєфні таблички - це визначено якісь товарообмінні знаки. Посуд з Хараппи сягає завширшки одного метра - його не так-то легко перевезти з місця на місце. А рахунок або табличка могли мати репрезентативну цінність і активно використовуватися в економічному контексті", - відзначив Уеллс.

Учений припускає, що таблички, на яких фіксувалася певна міра харчів, могли бути еквівалентом заробітної плати або навіть кредитом.

"Можливо, що робота оплачувалася зерном, яке зберігалося в центральних сховищах. Таблички могли видаватися як оплата людям за будівництво або участь в якому-небудь іншому недовгостроковому проекті", - висловив свою точку зору Уеллс.

Хоча якнайдавніші монети і злитки були виявлені тільки в Месопотамії, на думку Уеллса, система вимірювань і оплата праці з'явилися набагато раніше в Індській цивілізації.

Стаття доктора Уеллса "Indus Weights and Measures" буде опублікована в журналі Antiquity наступного року.

Відзначимо, що детальний аналіз археологічних знахідок із застосуванням сучасних технологій може кардинально змінити погляди істориків багато речей. Наприклад, так медики в Бруклінському музеї оглянули мумію "Пані Хор", яку історики 60 років вважали жіночою, і виявили у неї чоловічі статеві органи.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.