Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Цивілізація виникла завдяки природним катаклізмам

За межею віків 12862 перегляди

Опубліковано - 11.09.2006 21:57 | Всі новини | Версія для друку

Цивілізація виникла завдяки природним катаклізмам
Цивілізація виникла завдяки природним катаклізмам
Кліматичні катаклізми, які пережило людство на зорі свого розвитку, стимулювали прогрес людської цивілізації, а зовсім не були перешкодою для розвитку первісних людей.

З такою революційною концепцією, повідомляє газета Telegraph, виступив Нік Брукс (Nick Brooks), з Університету Східної Англії (University of East Anglia), повідомляє Lenta.ru.

На думку вченого, якби тисячі років назад не сталося змін клімату, які раніше вважалися негативними, первісна людина так і залишилася б пастухом, землеробом, мисливцем. Люди до цих пір займалися б збиральництвом і не створили б індустрії й цивілізації як такої.

Ранні цивілізації Єгипту, Месопотамії, Південної Азії, Китаю і північної частини Південної Америки виникли між шостим і четвертим тисячоліттями до наший ери, під час глобальної зміни клімату, обумовленого природними флуктуаціями орбіти Землі. В результаті геофізичних відхилень стали набагато слабкішими мусонні вітри і пов'язані
з ними опади. Клімат став набагато сухішим.

Таким чином, співтовариства первісних людей були вимушені мігрувати в регіони, в яких водні ресурси і родючий грунт ще залишалися доступні.

"Перші великі міські поселення, перші держави всі сформувалися в регіонах, які колись були вологими і родючими, а зараз покриті пустелею, – говорить Брукс. – Цивілізація в значній мірі є побічним продуктом раптової необхідності пристосовуватися до катастрофічних змін клімату".

Згідно прийнятим зараз науковим уявленням, розвиток людської цивілізації супроводжувався близько 10 тисяч років назад переходом від важких кліматичних умов льодовикового періоду до стабільнішої і теплішої погоди в новому часі – голоцені.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.