Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Зародження фальсифікації. Майже половина донеччан ігноруватимуть вибори

Вибори-2010 6859 переглядів

Опубліковано - 29.12.2009 15:43 | Всі новини | Версія для друку

Зародження фальсифікації. Майже половина донеччан ігноруватимуть вибори
Зародження фальсифікації. Майже половина донеччан ігноруватимуть вибори
За даними останніх соціологічних досліджень, половина жителів Донецької області збирається ігнорувати майбутні президентські вибори.

Люди не довіряють ані кандидатам на посаду Президента, ані самій системі виборів, кажуть соціологи. Що ж спонукатиме донеччан залишатись удома 17 січня – водохресні морози чи прогнозований високий рівень фальсифікацій?

Соціологи скористались негодою і сильними опадами на Донеччині, щоб поставити людям питання: чи братимете ви участь у голосуванні, якщо буде аналогічна погода?

За даними незалежного дослідження соціологічної служби Миколи Гаврилова, проведеного 17–26 грудня, половина опитаних у відповідь на таке запитання відмовилась від волевиявлення у день виборів.

30 відсотків із них мотивували це негодою і приблизно стільки ж – безглуздістю цього заняття. Люди вважають, що результати виборів буде фальсифіковано.

Маленькі порушення — печальні наслідки

І, виявляється, для неспокою є реальні підстави. Як розповів Радіо Свобода заступник голови однієї з дільничних комісій Донецька Павло, вибори ще не розпочались, а члени ДВК і окружної комісії вже вдаються до порушень.

Павло скаржиться, що у день видачі бюлетенів у комісії віддали неповний комплект канцелярії, зокрема, не видали чорнил для печатки. Секретар зник із печаткою, і через те члени ДВК не змогли вчасно опечатати сейф із документами. Такі маленькі порушення призводять до фальсифікацій у майбутньому, каже Павло.

«Копіюються списки, і є двійники. Комісія пропускає двійника, він приходить і відрекомендовується так само та показує інший паспорт, але член комісії «свій». Спостерігач не може проконтролювати потік у дві тисячі осіб. Таким чином просотуються бюлетені «за Віктора Федоровича», – коментує працівник ДВК.

Одна з партій вже взялась за копіювання списків, анонімно розповідає працівник апарату цієї партії.

«Нам також потрібно копію реєстру. Я, правда, розумію, що це незаконно, але від нас вимагають! Потрібен електронний варіант – от у чому проблема!» – каже джерело.

Боятися слід фальсифікацій у ЦВК – політологи

Проте політологи заспокоюють виборців: основні кандидати настільки впевнені у власних силах, що не будуть вдаватись до фальсифікацій у ДВК. 2010 рік – час вишуканих технологій фальсифікування на рівні ЦВК, вважає політолог Станіслав Федорчук.

«Якщо подивитись на сучасний стан справ, то більшою загрозою є те, що більшість виборців не подивиться у попередні списки виборців, які вже є на дільницях, і в день виборів не зможе власне проголосувати, однак це не стане перешкодою для визнання виборів недійсними», – говорить політолог.

Експерт радить заздалегідь знайти себе у списках виборців – це єдиний спосіб захиститись від махінацій на місцевому рівні.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Вибори-2010»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.