Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Могили маленьких динозаврів виявилися слідами великих

У світі науки 6034 перегляди

Опубліковано - 20.01.2010 21:16 | Всі новини | Версія для друку

Маменчизаври - в їхніх слідах тонули дрібні динозаври
Маменчизаври - в їхніх слідах тонули дрібні динозаври
Учені запропонували пояснення походженню братських могил динозаврів - поглиблень, заповнених скелетами невеликих ящерів.

На думку фахівців, могили утворювалися в слідах великих динозаврів, заповнених багнюкою і попелом. Свої висновки дослідники опублікували в журналі PALAIOS. Коротко вони викладені на порталі National Geographic.

З моменту початку активного вивчення відкладень епохи гігантських ящерів палеонтологи кілька разів натикалися на компактні, але забиті повністю кладовища динозаврів. Вперше подібна знахідка була зроблена в китайській провінції Синьцзян близько 10 років тому. У вчених не було єдиної думки щодо природи таких могил.

Автори нової роботи проаналізували склад гірських порід, розташованих навколо скупчення кстякіів. Дослідники припустили, що динозаври гинули в рідкій суміші вулканічного попелу і піску. Ще один вивід, зроблений ученими, полягає в тому, що поглиблення , в яких знаходили ящерів, спочатку не були порожніми, а були заповнені рідиною. У часи, коли на досліджуваній території мешкали динозаври, клімат провінції Синьцзян і взагалі всієї пустелі Гобі, де були зроблені і інші знахідки, був вологим і болотистим. Вулканічний попіл, що розноситься на великі відстані при виверженнях, змішуючись з болотяною рідотою, утворював в'язку багнюку, властивості якої нагадували властивості хитких пісків.

Учені вважають, що перший крок (в буквальному розумінні) до утворення кладовищ був зроблений гігантськими ящерами на зразок маменчизавров - травоїдних динозаврів, що пересувалися на чотирьох кінцівках, з дуже довгою шиєю. Їхні сліди заповнювалися в'язкою багнюкою, формуючи природні пастки, в які легко провалювалися дрібніші динозаври. Велику кількість в могилах саме двоногих ящерів дослідники пояснюють тим, що їм було складніше вибратися з ями, ніж динозаврам, що переміщалися на чотирьох кінцівках. По-перше, у них було на дві "робочих" ноги менше, а по-друге, багато хто з них був покритий пір'ям (вважається, що деякі двоногі ящери були предками птахів), яке намокало і тягнуло господарів вниз.

"Братські могили" динозаврів є надзвичайно цінним джерелом скам'янілостей. Із-за незвичайних умов "зберігання" виявлені там скелети відрізняються високим ступенем збереження. Крім того, виявлення кожної скам'янілості є великою рідкістю, а в могилах часто знаходять десятки кістяків. Так, в найбільшому з відомих поховань на сході Китаю учені знайшли понад 50 тонн скам'янілих кісток стародавніх тварин.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.