Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Спроби NASA поновити роботу марсіанських зондів не вдалася

У світі науки 5767 переглядів

Опубліковано - 21.01.2010 18:59 | Всі новини | Версія для друку

Спроби NASA поновити роботу марсіанських зондів не вдалася
Спроби NASA поновити роботу марсіанських зондів не вдалася
Спроби фахівців NASA зареєструвати сигнали від зонда “Фенікс” і визволити застряглий в піску марсоход “Спірит” закінчилися невдачею.

Подробиці обох операцій приводить портал Universe Today
.
Зонд "Фенікс" зробив посадку недалеко від північного полюса Марса в кінці травня 2008 року. Впродовж п'яти місяців він вивчав атмосферу Червоної планети і досліджував властивості марсіанського грунту. Коли на Марсе наступила осінь і зонду перестало хапати енергії для роботи, його місія була призупинена.

Учені не виключають, що "Фенікс" міг пережити зиму (зараз на північному полюсі Марса весна), хоча і розцінюють таку можливість як маловірогідну. У програму "Фенікса" закладена команда періодично намагатися зв'язатися з якимось з марсіанських орбітальних зондів.

Перший етап пошуку сигналів від "Фенікса" був розпочатий 18 листопада. Орбітальний апарат "Марс Одісси" зробив 11 прольотів над місцем посадки зонда. Повторні спроби засікти сигнал будуть зроблені в січні, лютому і березні, коли сонячні батареї "Фенікса" отримуватимуть більше енергії.

Марсоход "Спірит" застряг в грунті в квітні 2009 року. Під днищем "Спірита" знаходиться великий камінь, і ця обставина ускладнює завдання звільнення марсохода. Учені кілька разів намагалися зрушити марсоход, посилаючи відповідні команди (заздалегідь тактика був відпрацьована на Землі з використанням моделей марсоходу в натуральну величину). Відчутних успіхів фахівцям досягти не вдалося, більш того, колеса "Спірита" повгрузали ще глибше. У тому місці, де застряг марсохід, наступає осінь, тому шанси визволити апарат, що працює від сонячних батарей, поступово зменшуються.

Марсоходи-"близнюки" "Спірит" і "Оппорт'юніті" були запущені на Марс у 2004 році. Спочатку планувалося, що їхня місія триватиме 90 днів, проте обидва апарати працюють досі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.