Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хто винайшов горілку?

Невідоме 38227 переглядів

Опубліковано - 1.02.2010 11:46 | Всі новини | Версія для друку

Хто винайшов горілку?
Хто винайшов горілку?
145 років тому відомий російський вчений Дмитро Менделєєв презентував технологічний процес виготовлення горілки. Проте, як виявилося, він був далеко не першим винахідником оковитої.

31 січня 1865 року Дмитро Менделєєв захистив докторську дисертацію на тему Про з'єднання спирту з водою.

Горілка - міцний алкогольний напій, суміш ректифікованого (харчового) етилового спирту з водою. Для приготування горілки суміш спирту з водою (сортування) пропускають через активоване вугілля, потім фільтрують.

Додаючи в горілку настої на травах, насіння, коріння і прянощі, готують різні настоянки.

Інші види горілки одержують перегонкою солодких рідин, що перебродили.

Історія виникнення горілки

Прототип горілки виготовив в XI столітті перський лікар Ар-Разі, який першим виділив етанол (етиловий спирт) шляхом перегонки. Коран забороняє мусульманам вживання будь-яких спиртних напоїв, тому араби використовували цю рідину (горілку) виключно в медичних цілях, а також для приготування парфумів.

У Європі першими перегонка спиртовмісної рідини була зроблена італійським ченцем-алхіміком Валентіусом. Алхіміки Провансу (Франція) пристосували винайдений арабами перегінний куб для перетворення виноградного сусла на спирт.

Наприкінці XIX століття вперше в російській історії введений державний стандарт на горілку. Цьому значною мірою сприяли дослідження відомих вчених-хіміків Миколи Зелінського і Дмитра Менделєєва - членів комісії по введенню горілчаної монополії. Заслуга останнього полягає в тому, що він розробив склад горілки, яка мала за міцністю відповідати 40 °. Менделєєвський варіант горілки в 1894 році запатентовано в Росії як Московська особлива (згодом - Особлива).

Результати своїх досліджень вчений опублікував у докторській дисертації Міркування про сполучення спирту з водою. Висновки Менделєєва були по достоїнству оцінені і з успіхом використані в алкоголометрії і горілчаному виробництві.

Нагадаємо, 8 лютого 2009 року в Петербурзі відзначили 175-річчя з дня народження видатного вченого, творця періодичного закону хімічних елементів Дмитра Менделєєва.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.