Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Історичні пам’ятки Києва руйнуються через те, що не мають одного господаря, стверджують столичні чиновники

Регіональні новини Регіон: м.Київ 13158 переглядів

Опубліковано - 14.09.2006 17:12 | Всі новини | Версія для друку

Історичні пам’ятки Києва руйнуються через те, що не мають одного господаря, стверджують столичні чиновники
Історичні пам’ятки Києва руйнуються через те, що не мають одного господаря, стверджують столичні чиновники
5 найбільших цінностей Києва – Софія Київська, Києво-Печерська лавра, Мистецький арсенал, Бабин Яр і Биківнянські могили знаходяться в підпорядкуванні різних міністерств і київської влади. А в семи няньок, як відомо, дитина без ока.

Централізованої реставрації пам’яток не проводять, а міністерства грошей на ремонт не мають. Чиновники пропонують передати всі об’єкти у власність Міністерства культури України і щороку виділяти на них 336 млн. гривень.

Українська влада пишається своїми пам’ятками. Однак, коли постає питання про їхню реставрацію, історичні собори і церкви стають надто витратними об’єктами і для столичної влади, і для державного бюджету. Головна біда українських пам’яток – їхня прописка, стверджують київські чиновники.

Софійський заповідник підпорядковується Міністерству архітектури, Бабин Яр – столичній владі, а Києво-Печерська лавра – Міністерству культури. Через різну адресу пам’яток, централізованої реставрації держава не проводить. А на локальну – у міністерств не вистачає грошей.

Віталій Журавський, заступник київського міського голови:
- Києво-Печерська лавра є в комунальній власності Києва, але в управління передана Міністерству культури і мистецтв. І сьогодні є зсуви. Виникло питання зсувів, а грошей у міністерства немає.

Столичні чиновники підрахували, що на реставрацію Софії Київської і Києво-Печерської лаври щороку необхідно витрачати 30 млн. грн, ще 300 млн. коштуватиме державі Мистецький арсенал. Ці гроші мають бути виписані у державному бюджеті окремим рядком, а контролювати роботи має лише одне відомство – Міністерство культури України.

Руслан Кухаренко, керівник Головного управління охорони культурної спадщини:
- На відміну від природи, яка регенерується, пам’ятки лише мають здатність, згідно з другим законом термодинаміки, до деградації. Тому руйнівні процеси на території цих пам’яток архітектури можуть призвести до їх більшого і більшого руйнування, а це значить, що для їхнього реставрування потрібно буде все більше і більше коштів.

Заощадити на реставрації пам’яток Україна не може. Адже Софійський заповідник і Києво-Печерська лавра не лише національна, але й всесвітня спадщина. Чиновники не виключають, що така економія може призвести до виключення пам’яток зі списку ЮНЕСКО. А це означає, що Україна заживе репутації держави, що не поважає своєї історії, і тому не має майбутнього.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.