Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчених поставили в глухий кут гігантські стрибки стародавніх океанів

У світі науки 5953 перегляди

Опубліковано - 13.02.2010 03:16 | Всі новини | Версія для друку

Сталактити в печері на іспанському острові Майорка
Сталактити в печері на іспанському острові Майорка
Вчені виявили, що в минулому рівень Світового океану стрімко коливався. Дослідники показали, що близько 80 тисяч років тому рівень води несподівано піднявся на 16 метрів, а потім різко знизився до колишніх значень.

Робота опублікована в журналі Science. Її короткий зміст наводить портал ScienceNOW.

Підйом рівня океанів є результатом танення криги, а його зниження відбувається при настанні нового льодовикового періоду. Вважається, що періоди потепління і похолодання на Землі пов'язані з періодичними коливаннями земної осі або періодичними змінами орбіти Землі навколо Сонця. Тривалість одного такого періоду становить близько 100 тисяч років (хоча існують і більш короткі цикли).

Автори нового дослідження працювали в печерах на острові Майорка в Середземному морі. Зі стелі печери звисають сталактити, покриті відкладеннями кальциту - мінералу, який залишався на скелях після того, як вони виявлялися затопленими. Кальцит відкладався в печерах на зразок річних кілець, і такі кільця вказують на максимальний і мінімальний рівень океану. За допомогою радіоактивного датування вчені визначали вік відкладень.

Зібрані дані дозволили дослідникам визначити, що близько 80 тисяч років тому рівень океану був на один метр вище, ніж в даний час. Причому несподіване зростання рівня на 16 метрів відбувалося стрімко - вода прибувала зі швидкістю близько двох метрів на століття. Зворотний процес також відбувався дуже швидко і зайняв близько двох тисяч років.

Така поведінка океанів не узгоджується з існуючими теоріями. Така висока швидкість змін рівня води означає, що її величезні маси перетворювалися на лід і танули в надто короткі терміни. Поки що фахівці не можуть пояснити, що могло викликати подібні процеси, наводить стислий переклад публікації Lenta.ru.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.