Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Після перемоги Януковича на виборах відомий художник Іван Марчук виїде за кордон

Мистецький погляд 16780 переглядів

Опубліковано - 20.02.2010 11:43 | Всі новини | Версія для друку

Іван Марчук: “Ті, хто не підтримував на виборах жодного кандидата, проявили абсолютну громадянську безвідповідальність. Серед інтелігенції таких більшість. Є там прошарок, який можна назвати ні риба ні мясо. Абсолютно безхребетні”
Іван Марчук: “Ті, хто не підтримував на виборах жодного кандидата, проявили абсолютну громадянську безвідповідальність. Серед інтелігенції таких більшість. Є там прошарок, який можна назвати ні риба ні мясо. Абсолютно безхребетні”
Найвідоміший український художник сучасності Іван Марчук розчарований результатом президентських виборів. Він шкодує, що повернувся з еміграції і готується виїхати знову.

"Голосувати за Юлію Тимошенко я мав три причини, - повідомив 73-літній художник кореспондентові Gazeta.ua. - Юлія давала надію для людей, і не тільки тих, хто стояв на Майдані. Вона могла прекрасно презентувати українців у світі. І ще - рятувала від безнадії, від болота, в яке ми зараз погрянули".

Задуматися про нову еміграцію Івана Марчука змусили результати виборів.

"Глянув - і руки опустилися. Три дні нічого не малюю – депресія, нема перспективи. Таке зі мною було в совєтські часи, поки не виїхав. Знаєте, із задоволенням виїхав би разом зі своїми картинами. Розумію, який дурний, що сюди приїхав! Повертатимуся на Захід малювати картини. У Польщу чи Чехію. А якщо доберуся до Австралії - то прощай, Україно! Своїм вибором ми осоромилися на весь світ.

Тих, хто проголосував "проти всіх", художник не розуміє.

"Ті, хто не підтримував на виборах жодного кандидата, проявили абсолютну громадянську безвідповідальність. Серед інтелігенції таких більшість. Є там прошарок, який можна назвати ні риба ні мясо. Абсолютно безхребетні, шукають, за ким піти, щоби з голоду не згинути, бо ж незаможні. А є й такі, кому нічого більше не треба. Мають принципи, знають, чого потребує країна. Такі мають думати не для себе, а для держави. Їм має бути соромно, бо навколо люди плачуть, гинуть і пропадають. Серед високих людей у владі є багато людей больних. Не хворих, а больних. І їхня чорна зависть зробила такий результат у другому турі. Через цю болячку Україна ніколи не матиме поступу. Влада робить найглупішу країну. Як нема книг, нема пісень, нема фільмів – то владі не потрібна культура взагалі!"
“Влада робить найглупішу країну”
“Влада робить найглупішу країну”
Марчук каже, що чітко бачить перспективи України за президента Януковича.

"Можу розписати перспективу на квадратні кілометри. Скоро художники не будуть мати де пейзажі малювати- вся країна буде вся окутана дротом, з собаками і автоматчиками. Усе поділять на феодальні князівства. Якщо Янукович введе російську мову, він розділить Україну надвоє - на ворогуючі сторони. У плані економіки якщо зможе щось зробити, дати людям більше – то добре. Але то таке... Люди боятимуться лягати спати і вставати зранку. Не буде атмосфери доброзичливості, шани до людини", - каже він.

У британському рейтингу "100 геніїв сучасності", який уклала міжнародна консалтингова компанія Creators Synectics, Іван Марчук позаторік посів 72-е місце.

Народився в селі Москалівка Лановецького району на Тернопільщині. Широке визнання митця здобув за кордоном: 1989-го емігрував до Австралії, потім жив у Канаді і США. У Київ повернувся 2001-го, вже у статусі заслуженого художника, лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.