Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Уявні хвороби приховують депресію

Охорона здоров`я 8095 переглядів

Опубліковано - 4.03.2010 23:14 | Всі новини | Версія для друку

Уявні хвороби приховують депресію
Уявні хвороби приховують депресію
Вчені довели, що багато здорових люди стають хворими через самонавіювання. Навіть нешкідливий астрологічний прогноз, що радить, наприклад, в конкретний день берегти серце, може довести до інфаркту особливо вразливих людей.

Уявні хвороби, або один із проявів психосоматики*, - це результат нервових зривів і тривалої депресії, стверджують лікарі. Допомогти в таких випадках зможе не терапевт і не кардіолог, а тільки психотерапевт. Боліти може що завгодно: серце, шлунок, спина, легені. Причому болі бувають часом просто нестерпні, а хвороба - хронічною, пише сайт infox.ru.

«У мене були страшні болі в боку, - розповідає Ігор, пацієнт психотерапевтичного відділення НДІ психіатрії. - Приїхала «швидка». Забрали з підозрою на гострий апендицит. У лікарні відразу під ніж - термінова операція. Розрізали, а виявилось, що ніякого запалення немає. Ці дикі болі, виявляється, від нервів».

Людей з так званими уявними хворобами дуже важко переконати. Зазвичай вони не вірять в те, що у них розхитані нерви і фізично вони абсолютно здорові, навіть коли це підтверджують результати багаторазових обстежень. Пацієнт швидше починає сумніватися в компетентності лікарів або, ще гірше, думати, що йому наврочено або пороблено.

Одна з пацієнток психотерапевтичного відділення: «У мене сильно болів шлунок. Але, скільки я не зверталася до лікарів, вони нічого не знаходили. Потім приїхала в гості моя тітка і сказала, що це, напевно, пороблено. Дала одну адресу. З мене там здерли купу грошей. Спочатку я відчула, що мені легше. А через два місяці шлунок почав хворіти знову».

«Таких хвороб, як пороблення та пристріт, не існує. Те, що під цим ховається, це часто і є замасковані депресії», - вважає Юрій Поліщук, професор, керівник відділення Московського НДІ психіатрії.

Особливо недовірливі люди вигадують собі рак, СНІД і навіть уявну вагітність. У жінок, які не можуть мати дітей, але сильно цього хочуть, дійсно можуть припинитися менструації, вирости живіт і збільшитися матка, їх постіно нудить і тягне на солоненьке. Створюється ефект вагітності, такі хворі сильно набирають вагу, їм важко схуднути, а дитина так і не народжується.

«І, звичайно, ніяке лікування, окрім як психотерапевтичного, не може в таких випадках допомогти, - продовжує Поліщук. - І не варто соромитися в таких випадках піти до психіатра, психолога. Нічого поганого тут немає».

Перша допомога при психосоматичних захворюваннях - це настій кореня валеріани, розслаблюча ванна (з доданням морської солі та ароматизованих олив, наприклад, - з ялівця), контрастний душ, заняття спортом, прогулянки на свіжому повітрі, і, звичайно, позитивні емоції. Але це тільки доповнення до візиту до психотерапевта.

Адже щоб вилікувати хворобу, а не замаскувати, людині необхідна допомога досвідченого фахівця. Курс інтенсивної психотерапії допоможе виявити джерело негативних емоцій, впоратися з тривалою депресією і звільнитися від больових відчуттів, що виникають в наслідок уявних хвороб.

Психосоматика - напрям в медицині та психології, що вивчає вплив психологічних факторів на виникнення і перебіг соматичних (тілесних) захворювань.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.