Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Альтруїзм і егоїзм поширюються серед людей з однаковою швидкістю

У світі науки 10098 переглядів

Опубліковано - 10.03.2010 17:17 | Всі новини | Версія для друку

Вчені: Один добрий вчинок може поширитися на десятки і навіть сотні людей, яких ми не знаємо і ніколи не бачили
Вчені: Один добрий вчинок може поширитися на десятки і навіть сотні людей, яких ми не знаємо і ніколи не бачили
Науковці довели, що вчинки невеликої кількості людей в соціальній групі, благородні або егоїстичні, здатні змусити діяти таким же чином великі маси незнайомих одне одному людей.

Про це йде мова в статті дослідників, опублікованій у вівторок у випуску журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Особисто я вважаю цю публікацію надто романтичною, тому що мені подобається ідея того, що наслідки моєї щедрої щодо оточуючих поведінки поширюються істотно далі, ніж я можу це помітити. Один добрий вчинок може поширитися на десятки і навіть сотні людей, яких ми не знаємо і ніколи не бачили ", - сказав провідний автор дослідження, професор Джеймс Фоулер з каліфорнійського університету в Сан-Дієго, слова якого наводить інтернет-видання Live Science.

У своїй роботі Фоулер і його колега Ніколас Крістакіс з Гарвардського університету проаналізували результати соціальної гри, в яку були залучені великі маси людей, не знайомі між собою. В ході цієї гри людям, розбитим на четвірки, надавалося 20 умовних грошових одиниць, які вони могли залишити при собі або вкласти в спільну справу з надією на отримання прибутку. Після одного раунду прийняття подібних рішень групи розбивалися і формувалися нові четвірки незнайомців, яким знову довелося вирішувати: чи залишити гроші при собі, чи вкласти їх в груповий проект.

Вкладення однієї грошової одиниці в проект в рамках даної гри приносило 0,4 грошової одиниці кожному з учасників. Таким чином, конкретна людина, вклавши одну грошову одиницю до проекту, залишається в збитку, проте її колеги по групі і вся група як єдине ціле виграє. Якщо всі члени групи ведуть себе егоїстично стосовно один до одного і не вкладають гроші в груповий проект, то вони залишаються при своїх 20 грошових одиницях, тоді як вкладення всіх грошових одиниць всіма учасниками четвірки може зробити кожного з них після закінчення раунду багатшим на 12 грошових одиниць.

У ході експерименту з'ясувалося, що отримання прибутку від того, що в першому раунді їх колега по команді вклав свої грошові одиниці в груповий проект, спонукало людей в подальших раундах гри з новими незнайомцями вкладати в групові проекти більше грошей і позитивний ефект від початкового альтруїстичного вчинку однієї людини поширювався на багатьох людей, які ніколи не зустрічалися з нею у грі.

Кожна грошова одиниця, вкладена в першому раунді одним з четвірки, призводила до того, що в наступних раундах трійка його колег у цій групі в грі з незнайомцями вкладала на 0,2 одиниці більше, потім люди з нової трійки в наступних раундах вкладали на 0,08 одиниці більше, а їхні колеги - на 0,06.

Вчені також змогли спостерігати і розповсюдження егоїстичної поведінки в групах в результаті того, що хтось з учасників спочатку прагнув розбагатіти, не вкладаючи своїх грошей у групові проекти. При цьому швидкість розповсюдження такої поведінки виявилася еквівалентною швидкості поширення ефекту від альтруїстичної поведінки.

Автори статті, ґрунтуючись на даній роботі та інших, більш ранніх дослідженнях, вважають, що такий процес передачі моделі поведінки по групі подібний до поширення інфекції і має глибоке еволюційне коріння, на зорі людства він міг сприяти появі кооперації.

"Поширення ідей, любові і доброти необхідне для того, щоб соціальні групи могли існувати і, у свою чергу, ці групи необхідні для того, щоб такі якості могли поширюватися серед людей. Тому люди формують спільноти, оскільки вигода від життя у взаємодії з іншими людьми переважує витрати на підтримку соціальних зв'язків", - підсумував Крістакіс, повідомляє РІА "Новості".
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.