Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи виявили сліди інших Всесвітів

У світі науки 12038 переглядів

Опубліковано - 16.03.2010 16:33 | Всі новини | Версія для друку

Карта реліктового випромінювання, складена зондом WMAP. Зображення NASA / WMAP Science Team
Карта реліктового випромінювання, складена зондом WMAP. Зображення NASA / WMAP Science Team
Астрономи, що досліджують мікрохвильове фонове (реліктове) випромінювання Всесвіту, виявили загадковий “темний потік”. На думку фахівців, він може вказувати на існування інших Всесвітів.

Стаття вчених опублікована в журналі Astrophysical Journal Letters. Коротко про роботу пише портал Physics World.

Автори роботи аналізували дані, передані зондом WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe - зонд для дослідження анізотропії мікрохвиль імені Уїлкінсона). Цей зонд досліджує реліктове випромінювання, що заповнює Всесвіт, з 2001 року. Вважається, що це випромінювання залишилося з часів Великого Вибуху.

У ході аналізу реліктового випромінювання раніше було з'ясовано, що температура космічного простору скрізь однакова і становить близько 2,7 Кельвіна. Нові дані зонда WMAP показали, що в деяких місцях температура відхиляється від середньої на одну десятитисячну градуса. Автори нової роботи з'ясували, що ці відхилення "ведуть" до кількох галактичних скупчень. Дослідники зробили висновок, що ці скупчення рухаються в певному напрямку, і цей рух ніяк не пов'язаний із загальним розширенням Всесвіту.

Така поведінка скупчень не може бути пояснена в рамках існуючих фізичних теорій. Вчені вважають, що за нього "відповідальна" певна сила, джерело якої знаходиться за межами видимого Всесвіту. Фахівці вже охрестили виявлене ними явище "темним потоком" за аналогією з темною матерією та темною енергією, які поки не виявлені експериментально, але використовуються фізиками для пояснення взаємодій, що спостерігаються в космосі.

Дослідники запропонували можливе пояснення явищу, щов они спостерігають. Згідно з однією з гіпотез, в момент Великого Вибуху певним чином народилося безліч Всесвітів, які можна уявити у вигляді бульбашок. Коли з моменту Вибуху пройшло 10-36 секунд, одна з бульбашок почала розширюватися і врешті-решт утворила наш Всесвіт. "Темний потік" - це слід однієї з сусідніх "бульбашок".

Результати нового дослідження, що тривало п'ять років, підтверджують попередні свідчення, отримані в ході трирічного вивчення реліктового випромінювання. Вперше вчені заговорили про рух галактичних скупчень у 2008 році, повідомляє Lenta.ru.
Таємничий “темний потік” на краю Всесвіту
Таємничий “темний потік” на краю Всесвіту

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.