Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені: слова можуть викликати фізичний біль

Охорона здоров`я 8155 переглядів

Опубліковано - 1.04.2010 01:59 | Всі новини | Версія для друку

Вчені: слова можуть викликати фізичний біль
Вчені: слова можуть викликати фізичний біль
Нейробіологи з Йєнського університету ім. Фрідріха Шіллера (Німеччина) провели дослідження, яке показало, що слова, що однозначно асоціюються з болем, здатні підвищувати активність деяких областей мозку людини, яка їх почула або побачила.

"Отримані дані свідчать, що слів цілком достатньо для порушення структур головного мозку, зайнятих обробкою больових сигналів. Ймовірно, ми недооцінювали вплив словесних подразників", - розповів учасник дослідження Томас Вайсс.

Автори роботи відібрали для експерименту 40 прикметників і поділивши їх на чотири рівні групи: "позитивні", "нейтральні", "негативні" і "пов'язані з болем".

До останньої увійшли тільки ті слова, які прямо вказують на больові відчуття (наприклад, "ниючий", "гостра" і "пронизує"). При цьому ця група за своїм емоційним впливом чітко відповідала "негативним" ("огидний", "чортовий", " брудний" і так далі) прикметникам.

Людей просили уявляти собі ситуації або відчуття, що асоціюються з кожним словом, після чого їм пропонувалося вказати, до якої групи належать переглянуті п'ять слів.

Як з'ясувалося, прикметники, що асоціюються з болем, викликали підвищення активності ділянки медіальної поверхні півкулі великого мозку. Відповідно, можна зробити висновок, що слова можуть завдавати людям реальну біль, повідомляє портал Компьюлєнта.

Раніше британські вчені прийшли до висновку, що деякі люди здатні фізично відчувати біль іншої людини.

У ході експерименту 108 добровольцям демонстрували зображення людей, які відчували больові відчуття: наприклад, людині на фотографії робили укол, або спортсмен страждав від отриманої травми.

Цікаво, що майже 30% учасників дослідження заявили, що як мінімум одна фотографія викликала у них не тільки відчуття співпереживання, а й відчуття болю в тому ж місці, що і у героїв на фото.

У продовження дослідження учасникам була зроблена магнітно-резонансна томографія мозку, яка показала, що у вищезазначеної третини добровольців при вигляді чужих страждань значно активізується діяльність у тих областях мозку, які відповідальні за больові відчуття.

Науковці вже давно дали подібним проявам фізичного стану людини спеціальний термін - емпатія (співпереживання).

Очевидно, цим поясняється і явище появи стигматів — тілесних знаки, що з'являються на тілі живої людини і є схожими на п'ять ран (на руках, ногах, і боці) котрі Христос отримав при розп'ятті. Про їхню появу стверджують особливо деякі глибокорелігійні люди.

Нецензурна лайка, як різновид негативного емоційного чинника, також призводить до больових відчутів у людини та може викликати хвороби серця.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки люди розумом убогі, особливо недоумки та ідіоти, позбавлені національних прикмет”
Арсен Річі

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.