Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Тваринництво врятує Землю

У світі науки 8636 переглядів

Опубліковано - 8.04.2010 09:50 | Всі новини | Версія для друку

Тваринництво врятує Землю
Тваринництво врятує Землю
Випас великої рогатої худоби зменшує, а не збільшує викиди з ґрунту закису азоту N2O - парникового газу, в 310 разів сильнішого, ніж вуглекислота, пишуть вчені з Німеччини, Китаю і Великобританії в статті, опублікованій в журналі Nature.

Звеселяючий газ N2O, за даними деяких досліджень, складає близько 6% всіх парникових газів в атмосфері. Він виділяється, зокрема, при виробництві нейлону, спалюванні вугілля і нафти, а також з гною тварин. Тому раніше зростання поголів'я великої рогатої худоби, що пасеться в степах, вважали однією з причин збільшення концентрації цього газу в атмосфері за останні десятиліття.

Клаус Буттербах-Баль з Технологічного інституту Карлсруе в Німеччині та його колеги показали, що насправді випас великої рогатої худоби в степах призводить до зменшення кількості мікробів у ґрунті, роблячи умови у ній менш сприятливими для вироблення N2O. Таким чином, всі викиди, безпосередньо пов'язані з худобою, можуть компенсуватися цим ефектом.

"Наші результати показують, що стимулюючий ефект, який чинить збільшення кількості худоби на кругообіг азоту і, як наслідок, на викиди N2O, більш ніж перекривається ефектами паралельного зменшення кількості мікробів, вироблення неорганічного азоту і затримання вологи в зимовий час. Не враховуючи ці моменти, існуючі підходи можуть систематично переоцінювати викиди N2O останнього століття від напівпустельних холодних степів майже на 72% ", - пишуть автори статті.

Учені протягом року вимірювали викиди закису азоту на 10 майданчиках у степах Внутрішньої Монголії (Китай). Вони з'ясували, що велика частина викидів припадає на період танення снігу навесні. Крім того, чим менше худоби паслося на території, тим вище були весняні рівні викидів закису азоту в атмосферу.

Дослідники вважають, що, оскільки там, де пасуться тварини, трава нижче, вона утримує менше снігу. В результаті мікроби в ґрунті, що виробляють N2O, слабкіше захищені від перепадів температур взимку. Крім того, при таненні снігу навесні в ґрунт потрапляє менше вологи, що також несприятливо для мікроорганізмів.

Свої припущення вчені перевірили на інформації про інші території, що підходять під сформульовані ними критерії напівпустельних холодних степів. Викиди "звеселяючого газу" однієї третини всіх степів світу, відповідної цим критеріям, на думку авторів статті, традиційні методики можуть переоцінювати на 36%, якщо враховується вплив добрив, або на 72% без урахування цього впливу.

На думку дослідників, необхідно уточнити методи оцінки впливу сільського господарства на викиди N2O і кругообіг азоту в цілому.

Нагадаємо, крім власне випасу худоби, зниження викидів N2O в атмосферу від ґрунту може також сприяти, наприклад, заготівля сіна восени. Однак потрібно враховувати й інші можливі наслідки таких заходів і, зокрема, скорочення кількості снігу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.