Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Жіноче свято і день для гостин

Календар 23047 переглядів

Опубліковано - 21.09.2006 10:51 | Всі новини | Версія для друку

Жіноче свято і день для гостин
Жіноче свято і день для гостин
Сьогодні, 21 вересня, християнська церква відзначає Різдво Пресвятої Пречистої Богородиці, яке в народі називається Другою Пречистою.

Перша Пречиста відзначається на Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня, а Третя Пречиста припадає на церковне свято Введення, 4 грудня.

Про ці три «Пречисті» мовиться в приказці: «Перша пречиста жито засіває , друга – дощем поливає, а третя снігом покриває» - на Другу Пречисту, зазвичай, йдуть дощi.

А ще в народі збереглася й така приказка: «Прийшла перша Пречиста - одягла природа намисто, прийшла друга Пречиста - взяла комара нечиста, а прийшла третя Пречиста - стала діброва безлиста».

Як після першої, так і після другої Пречистої, в народі прийнято було засилали сватів – а весілля справляти після Покрови. Звідси й поговірка: «Прийшла Пречиста - принесла старостів нечиста». В цей день до молодих, вже зiгравших весiлля, йде в гостi рiдня. Їм треба було звiтувати перед гостями, як йде їхнє життя.

Молоді також йдуть в гості: як правило, до батькiв молодої разом з свекром i свекрухою для встановлення та пiдтримки добрих вiдносин мiж невiсткою та батьками чоловiка і мiж родинами сватiв.

Свято Другої Пречистої традиційно вважається жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду. Це свято, очевидно, успадковує давнє дохристиянське свято Рожениць.

Жiнки, в яких немає дiтей, справляють обiд i запрошують бiдних, - «щоб молилися Богородицi за її дiтей». Такi жiнки також наймають службу Божу в церквi, а пiсля богослужiння запрошують людей до себе на обiд.

Кажуть, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, в цей день мають особливу силу. Так само, як особливої сили у період між двома Пречистими має приворотне зілля, яке збирають незаміжні дівчата.

На Другу Пречисту заготовляли калину, а пасічники остаточно утеплювали на зиму бджолині вулики. Власники ж овець вдруге проводили стрижку. «Внесе нечиста – не винесе і Пречиста», - казали в народі. «Прийшла Пречиста - на дереві чисто, а прийде Покрова - на дереві голо».
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.