Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Агітки і життя. Азаров має намір знищити малий бізнес

Економіка 6580 переглядів

Опубліковано - 23.04.2010 11:14 | Всі новини | Версія для друку

Агітки і життя. Азаров має намір знищити малий бізнес
Агітки і життя. Азаров має намір знищити малий бізнес
Кабмін зайнявся реформуванням спрощеної системи оподаткування.

З 2011 року планується скоротити перелік видів діяльності, при яких можна сплачувати єдиний податок, а підприємці з доходом до 300 тис. грн будуть звільнені від сплати всіх податків, крім внесків до соцфондів, повідомляє КоммерсантЪ-Украина, повідомляє Кореспондент.net.

На думку експертів та учасників ринку, такі зміни сприятимуть розвитку тіньового бізнесу.

Держкомпідприємництва вчора оприлюднив концепцію проекту закону Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва. Автори проекту підрахували, що доходи держави від сплати єдиного податку за 11 років його існування збільшилися в 32 рази - до 4,1 млрд грн, а підприємці створили більше 1,2 млн робочих місць. Втім, обсяги виручки і ставка єдиного податку не змінювалися з 1998 року і вже не відповідають реаліям.

Комітет розширив перелік видів діяльності, якими не можна буде займатися тим, хто перейде на спрощену систему оподаткування. Зокремаяк зазначає видання "Дело", це:

- для юридичних осіб: гральний бізнес, обмін валют, виробництво підакцизних товарів, торгівля паливно-мастильними матеріалами, видобуток дорогоцінних металів і виробництво / торгівля виробами з них, організація і оренда торгових місць на ринках, видобуток та продаж корисних копалин, спільні підприємства, оренда землі, житлових і нежитлових приміщень від 150 кв. м, телекомунікаційні послуги, оптова торгівля, фінансові посередники, банки.

- для фізичних осіб: транспортні послуги, торгівля виробами з дорогоцінних металів, інтернет-магазини, аудит, реклама, бухгалтерія, адвокатура, інжиніринг, консультаційні послуги, посередницькі послуги в сфері оренди, купівлі / продажу та оцінки житла.

Заступник голови правління Інтернет Асоціації України Олександр Ольшанський вважає пропозицію ввести заборону на сплату єдиного податку інтернет-магазинами дивною, адже оборот товарів в Інтернеті в десять разів більший, ніж у off-line.

"Зміна системи необхідна, коли вона спотворює економіку, але коли в період кризи економіка вижила за рахунок ПП, то це дурість. Замість збільшення платежів до бюджету нам доведеться шукати гроші на виплату допомоги з безробіття", - вважає він. Член ради Української асоціації сертифікованих бухгалтерів і аудиторів Андрій Климов не вважає ініціативу економічно вигідною. "Підприємці перейдуть на загальну систему і будуть занижувати офіційну вартість послуг, таким чином мінімізуючи сплату податків", - говорить він.

Активну мінімізацію буде стимулювати і реформа ставок податку, кажуть експерти. Концепцією передбачено збільшення граничного рівня річного доходу для фізосіб - до 600 тис. грн (зараз 500 тис. грн), для юросіб - до 3 млн грн (1 млн грн). Якщо підприємець-фізособа отримає прибуток до 300 тис. грн, він не буде платити єдиний податок (виняток - 6% у випадку надання послуг оренди житлових приміщень), якщо ж він отримає 300-600 тис. грн - податок складе 200-1000 грн на місяць (зараз - 20-200 грн; послуги оренди - 10%). Для юросіб, які отримують дохід до 1 млн грн, ставка залишається незмінною - 6% (для платників ПДВ) та 10% (без ПДВ), 1-2 млн грн - 9% і 12%, 2-3 млн грн - 12% і 15% відповідно.

Нові ставки серйозно вдарять по підприємцях з оборотом капіталу менше 300 тис. грн. Єдиний податок вони фактично не платять, але зобов'язані сплачувати за кожного працівника мінімальні внески до соцфондів на загальних підставах - з мінімальної зарплати, а не з суми єдиного податку, як зараз (42% - до Пенсійного фонду і 15% - в інші соцфонди).

Що це на практиці означає? Якщо зараз в СПД працює одна людина, то за місяць він максимально платить 200 грн. За новою концепцією розмір виплат прив'язаний до мінімальної заробітної плати і становитиме трохи більше 450 грн.

Якщо працюють двоє людей, то зараз потрібно платити 300 грн., А за новою системою - більше 900 грн., Тобто в три рази більше і т.д.

За порушення правил пропонується штрафувати або скасовувати реєстрацію платника єдиного податку. За сприяння у відмиванні грошей вводиться кримінальна відповідальність з терміном позбавлення волі до п'яти років. Ці зміни можуть набути чинності 1 січня 2011 року, а їх реалізація, за підрахунками комітету, збільшить платежі до бюджету на 60%.

Голова Ради підприємців при Кабміні Оксана Продан розповіла, що 21 квітня концепція обговорювалася на нараді з віце-прем'єром Сергієм Тігіпком і була відправлена на доопрацювання. "На нараді йшлося, що платниками єдиного податку повинні залишитися тільки ті підприємці, які продають продукцію або послуги кінцевому споживачеві", - пояснила вона. За словами екс-голови Держкомпідприємництва Олександри Кужель, введення нульової ставки податку призведе до масового переходу бізнесу в тінь, тому очікуваного збільшення доходів бюджету не буде: "Підприємець найме людей, розподілить дохід серед них, і вийде відхід від оподаткування".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Почуття єдності нації неможливе без поваги до себе…”
Гарріет Бічер-Стоу

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.