Типологія Юнга. Методи ідентифікації (ч. ІІІ)

«Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика» | © Каганець Ігор



Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=10

3. Методи ідентифікації.

Типологія пропонує три основні методи визначення (ідентифікації) соціотипу:

1) за допомогою основних ознак типу;
2) за допомогою характеристик соціотипів;
3) за допомогою ідентифікаційних тестів.

З першим методом Ви фактично вже знайомі, адже визначені Вами 4 основні ознаки автоматично приводять до одного із 16 соціотипів:

Основні ознаки соціотипів

О З Н А К И

Скор. позн.

Псевдонім

ра-
ціо-
наль-
ність
логіка сенсорика екстраверсія ЛСЕ Холмс
інтроверсія ЛСІ Максим
інтуїція екстраверсія ЛІЕ Джек
інтроверсія ЛІІ Декарт
етика сенсорика екстраверсія ЕСЕ Гюго
інтроверсія ЕСІ Драйзер
інтуїція екстраверсія ЕІЕ Гамлет
інтроверсія ЕІІ Д-р Ватсон
ірра-
ціо-
наль-
ність
сенсорика логіка екстраверсія СЛЕ Македонський
інтроверсія СЛІ Габен
етика екстраверсія СЕЕ Цезар
інтроверсія СЕІ Дюма
інтуїція логіка екстраверсія ІЛЕ Дон-Кіхот
інтроверсія ІЛІ Бальзак
етика екстраверсія ІЕЕ Гекслі
інтроверсія ІЕІ Єсенін

З метою уточнення соціоніка застосовує ще одну досить виразну ознаку — це т.з. додаткова ознака “позитивізм—негативізм”.

Позитивістам властива схильність акцентувати увагу на позитивних моментах будь-якої справи, прихильно ставитись до нових ідей, перебувати в пошуках чогось нового, цікавого, несподіваного, вірити в можливість вирішити найскладніші проблеми.

Для негативістів властива більша обережність щодо нових речей, вони більш консервативні, краще бачать проблеми і можливі “глухі кути” розвитку.

 

В одних типів згадана ознака виявляється дуже виразно, наприклад “Дон-Кіхот” — яскравий позитивіст, а “Бальзак” — чи не найбільший негативіст. В інших типах ця ознака виявляється менш виразно, наприклад, у “Максима” або “Габена”. Це й зображено у вигляді таблички, причому чим ближче до “полюсів”, тим виразніше виявляється в типі його позитивізм чи негативізм.

Отже, якщо у Вас з’явились сумніви щодо правильності визначення типу людини — зверніться до цієї додаткової ознаки і двозначність може бути усунено.

Проте, навіть якщо Вам вдалось вийти на один із 16-ти типів, то це ще не гарантує, що Ви його визначили вірно. Імовірність правильної ідентифікації різко зростає, якщо Ви впізнали себе у відповідному описі типу.

Треба сказати, що описи типів — це основний і найкраще розпрацьований розділ типології. Для повноти картини ми наведемо характеристики типів, створені на основі розробок трьох різних авторів, тому опис кожного типу складатиметься з трьох частин.

В першій частині (А) опису соціотипу наведені короткі стандартні характеристики, призначені для швидкої самоідентифікації типу. Це так звані “внутрішні характеристики”, спеціально розроблені автором цієї книги для швидкого самостійного визначення людиною власного соціотипу. Спробуйте за їх допомогою здійснити самоідентифікацію — визначити власний соціотип.

Друга (Б) і третя (В) частини включають найяскравіші описи, запропоновані відповідно:

— професором Девидом Кейрсі (Каліфорнійський університет, США)1;

— Отто Крегером і Дженет Тьюсон (Асоціація Отто Крегера, США)2.

Щоб не перевантажувати наших читачів сумнівною інформацією, з текстів згаданих авторів було відібрано лише те, що, на нашу думку, реально допомагає зрозуміти унікальну сутність того чи іншого типу. Оскільки ці описи в оригіналах не є однаково вдалими, тому частини Б і В у одних типів більші, у других — менші3.

  1. За книгою: Овчинников Б.В., Павлов К.В., Владимирова И.М. Ваш психологический тип.

  2. Крегер О., Тьюсон Дж.М. Типы людей и бизнес: Как 16 типов личности определяют ваши успехи на работе: Пер. с англ. - М.: Персей, Вече, АСТ, 1995. - 560 с.

  3. На думку деяких дослідників, описи згаданих американських фахівців містять надто багато туману і загальних фраз, що робить їх подібними на гороскопи, коли в кожному описі значна частина фраз має універсальний характер, де кожен може знайти щось своє. Це пов’язано з тим, що дані описи створювались лише за допомогою уявлень про 4 основні ознаки типу і на базі чисто емпіричного матеріалу, тобто без якоїсь загальнішої концепції. Проте відсутність такої концепції неможливо компенсувати нічим, навіть найширшою статистичною базою.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.