Короткі характеристики соціотипів.

Логіко-сенсорний інтроверт

«Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика» | © Каганець Ігор



Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=16

Логіко-сенсорний інтроверт (Максим, ISTJ, Контролер)

А.
Послідовний борець. Мислення дуже систематичне. Педантичний, особливо в ділових питаннях. З повагою ставиться до ієрархічних систем, де кожний знає своє місце. Вважає, що поведінка людини також має відповідати її становищу: ступеню, званню, посаді. Повага й авторитет — це справжні цінності. Суворо дотримується субординації. Знає, як до кого належить звертатися.

Має добрі організаторські здібності. Його діяльність часто спрямована на утвердження дисципліни й порядку. Вимогливий і непримиренний до нехлюйства в роботі. Має неабияку силу волі, яку використовує як засіб створення порядку. Коли він начальник — уміло застосовує адміністративний тиск. Наполегливий і дуже працьовитий, йому не позичати посидючості. Тверезий реаліст. Знання намагається застосувати практично. Стоїк. Витривалий і невибагливий. Часом змушений боротися з власною замкнутістю і сором'язливістю. Йому властива суперечність між потягом до людей, до колективу, і відчуженістю, замкненістю в собі.

Б. Їм властива рішучість і надійність в критичних ситуаціях. Вдома і на роботі люди цього типу досить спокійні і серйозні. Надзвичайно наполегливі. В роботу вносять практичний погляд на речі, люблять добротність і детальність. Чудово працюють банківськими контролерами, ревізорами, податковими інспекторами. Скоріше всього, їх зацікавить робота в службі безпеки. Можуть бути дуже уважними до інтересів і завдань свого підприємства, проте значно менше уваги приділяють його працівникам та їхнім потребам. Не терплять марнотратства і бажають, щоб інші брали з них приклад бережливості. Схильні до патріархального сімейного укладу, підтримують прості та ясні правила поведінки. Не люблять вишуканих фраз, легковажного одягу і пишної домашньої обстановки — їх більше цікавить зручність у користуванні та надійність, краса має менше значення. Одяг люблять зручний і практичний, останні “крики моди” - не для них. “Без дурниць” в їжі і одягу — ось девіз ISTJ, на яких не справляють враження екзотична їжа, напої чи новомодний одяг. Чоловіки цього типу можуть отримувати “розрядку” на холостяцьких вечірках, де часті жарти, прийнятні тільки в чоловічих компаніях. Залюбки беруть участь в ритуальних святкуваннях: весіллях, днях народження, річницях і т.п.

В. Найважливіше для них — практичні результати. Надають великого значення раціональному витрачанню коштів. Їхня сильна сторона — здатність діяти швидко і чітко. Завжди намагаються довести свої справи до завершення, тут їм допомагає уважність до найменших деталей і зосередженість на конкретному. Якщо вони керують сімейним бізнесом, то передбачають, що в ньому прийматимуть участь всі члени сім’ї без винятку.

Відрізняються спокоєм і витримкою. Це робить їх незамінними в екстремальних ситуаціях — від операційної до поля бою. І справді, людей цього типу багато у збройних силах, від рядових до генералів (хоча вони складають приблизно 6 відсотків населення, у збройних силах США їх приблизно 30 відсотків). Нерідко займають позицію, яка вимагає, щоб їм все показували і переконливо доводили: “Покажіть мені, що ці витрати виправдані; доведіть мені, що ви праві”. Не дивно, що з них виходять непогані службовці кредитних установ. Не схильні хвалити людей, навіть там, де це необхідно. Вважають самоочевидним, що будь-яка робота має виконуватись своєчасно, акуратно і точно, і дивуються, чому когось треба хвалити за виконання його прямих обов’язків. Зарплата сама по собі є достатньою винагородою, ну а якщо вас вистачить на двадцять років — додамо золотий годинник. Їх цікавлять в основному конкретні проблеми сьогоднішнього дня, тому вони хороші тактики, але не стратеги.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.