Короткі характеристики соціотипів.

Інтуїтивно-етичний екстраверт

«Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика» | © Каганець Ігор



Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=23

Інтуїтивно-етичний екстраверт (Гекслі, ENFP, Психолог)

А.
Любить розмірковувати про здібності й таланти людей. Вважає, що людині потрібно говорити про те, до чого в неї хист, що вона робить краще за інших. Якщо помічає у людини якісь здібності, може зробити їй не один комплімент, до того ж в емоційній формі. Здатний захоплюватися талантами співрозмовника, даючи йому цим справжнє задоволення. Приязність, емоційний контакт з усіма — це для нього нормальний стан.

Любить неймовірні події, нові ситуації і цікаві задуми, його тягне в ті місця, де щось коїться чи витівається. Від нудьги просто хиріє. Любить перебувати в центрі уваги, усім подобатися. Дуже комунікабельний. Легко контактує з людьми і здобуває їхню прихильність.

Мрійливий, має багату уяву. Копітка щоденна праця йому швидко набридає. Часто покладається на свою здатність миттєво імпровізувати, замість того, щоб завчасно підготуватися.

Б. Для них ніщо не відбувається просто так, вони володіють неймовірним чуттям, яке дозволяє визначати мотиви чужих вчинків, надаючи особливого значення здавалось би випадковим словам і вчинкам. Уникають повторів у житті, справжню радість їм дає творчість, нові люди і нові ситуації. Часто володіють великим ентузіазмом, який передається іншим і викликає у них захоплення. З колегами завжди в хороших, дружніх відносинах, їхня присутність звичайно приносить людям радість. Зазвичай у них багато особистих і телефонних знайомств. У ENFP є видатна здатність примирювати і єднати людей, вони часто бувають ініціаторами різного роду зустрічей і конференцій, проте не бажають виступати в ролі відповідальних організаторів-розпорядників. Володіють багатою фантазією, їх більше цікавить, що МОЖЕ бути, ніж те, що вже Є.

Їм важко працювати в системі з жорсткими правилами і стандартними процедурами. Непередбачені зміни в режимі дня і у взаємовідносинах сприяють їхній працездатності, оскільки вони потребують хоч незначної широти вибору можливих альтернатив поведінки. ENFP поєднують в собі теплоту стосунків з людьми і гумор; взагалі, з людьми вони вміють налагоджувати відносини як ніхто інший.

В. Смак до життя у ENFP поєднується з безмежними можливостями і варіантами, які розглядаються з погляду міжособистісної динаміки, а щоденна активність будується так, щоб забезпечити найширший вибір. Їм властиві значні перепади настрою. Вони вносять пожвавлення в будь-яку діяльність і їхній приклад здатний захопити інших. Їхня мета полягає в тому, щоб перекласти будь-яке завдання на мову гри, а потім зіграти його так, як це дозволяють їхні творчі здібності і вміння спонукати людей робити те, що треба. Завдяки здатності переконувати вони можуть чудово виконувати основне завдання керівника — робити роботу руками своїх підлеглих — і щоб при цьому підлеглі відчували себе на своєму місці і знали, що від їхніх зусиль залежить успіх. Вони вважають за краще підбадьорювати і надихати підлеглих, а не контролювати кожний їхній крок.

Іншою сильною стороною ENFP є здатність генерувати різні варіанти, якими вони схильні захоплюватись більше, ніж завершенням початої справи.

Мистецтвом спілкування вони володіють повною мірою. Вони завжди намагаються прийти на допомогу і щедрі на похвалу, завжди знаходять час, щоб вислухати людину і сказати їй підбадьорливе слово.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.