Вчені запропонували зробити біологічний час двовимірним

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 28.04.2010 12:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10012

Науковці запропонували новий погляд на біологічний час - виявилося, що для багатьох завдань час зручно представляти не у вигляді осі, а у вигляді двовимірної поверхні у тривимірному просторі.

Новий біологічний час. Ілюстрація авторів дослідження

Стаття учених ще не прийнята до публікації, проте її препринт можна знайти тут.

У рамках нового підходу, час видається у вигляді двовимірної поверхні, що задається наступним чином. Є центральна вісь, яка представляє собою звичайний час. Уздовж цієї осі "їде" перпендикулярний вектор, що обертається з великим періодом в 24 години, до якого додані періоди таких процесів, як дихання і серцебиття.

У результаті кінець вектора описує певну криву в просторі, яка може розглядатися як графік біологічного процесу. Крива при цьому розташовується на гелікоіді - так званій гвинтовій поверхні, що нагадує за формою штопор. Ця поверхня і являє собою біологічний час.

За словами вчених, новий спосіб представлення часу буде корисний при візуалізації даних, зокрема при порівнянні біологічних ритмів різних організмів.

Наприклад, при подібному представленні, за словами дослідників, відразу помітна різниця між біологічним ритмом організму під час його активної фази і під час сну.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.