У парламенті презентували новий виборчий кодекс

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 28.04.2010 15:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10014

У Верховній Раді України презентовано проект нового виборчого кодексу України, який передбачає механізми обрання депутатів за відкритими списками та відповідальності перед виборцями.

Про це на брифінгу у ВР заявив нардеп від Блоку Литвина, заступник керівника робочої групи з підготовки проекту виборчого кодексу Сергій Гриневецький.

"Відповідно до розпорядження голови Верховної Ради України, була створена наша робоча група, мета якої була уніфікація законодавчого поля і це ключ до того, що знайти вихід з політичної кризи у якій знаходиться наше суспільство. Відповідно до резолюції ПАСЕ ... в основу розробки виборчого кодексу було покладено те, що однією з основних проблем України є наявність закритих партійних списків ... Тому головною метою, при розробці кодексу є закладення механізмів зв'язку обраного депутата з виборцями. А друга мета, це відповідальність представницького органу, починаючи від сільських голів, закінчуючи Президентом, на предмет виконання законів і Конституції України", - сказав нардеп.

За його словами у кодексі передбачено механізми відкликання депутатів на місцях, а також персоніфікація виборчих списків.

У свою чергу, заступник голови комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, керівник робочої групи та нардеп від НУ-НС Юрій Ключковський зазначив, що у проекті виборчого кодексу чітко не передбачено тип виборчої системи.

У той же час він зазначив, що проект виборчого кодексу вже зареєстрований у Верховній Раді і може бути розглянутий після обговорення у суспільстві.

У свою чергу член Венеціанської комісії Срджан Дарманович запевнив, що, якщо ВР направить відповідне звернення до комісії з метою надання висновку, то буде створена робоча група, яка надасть рекомендації протягом 1-3 місяців.

При цьому, Ключковський додав, що з боку голови Верховної Ради вже висловлена готовність підписати таке звернення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.