ГПУ проти нардепів. Хто з недоторканих сяде за хуліганку?

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 29.04.2010 12:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10022

Столична прокуратура порушила кримінальну справу за фактом сутичок нардепів у парламентській залі.

Фотодокумент чітко зафіксував хулінаські дії нардепів: групове побиття нардепа Юрія Гримчака та недвозначний кулак нардепа Віктора Януковича у напрямку обличчя колеги.

Прокуратура Києва 28 квітня порушила кримінальну справу за фактом хуліганства, здійсненого групою окремих депутатів Верховної Ради під час пленарного засідання, яке проходило 27 квітня.

Про це повідомила прес-секретар прокурора Києва Мирослава Мушка.

За її словами, справу порушено за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу (хуліганство, здійснене групою осіб).

Інших подробиць вона не уточнила.

Як повідомлялося, 27 квітня співробітники прокуратури Києва спільно зі співробітниками головного управління Міністерства внутрішніх справ Києва провели огляд зали засідань Ради у зв’язку з безладами, які відбувалися на засіданні.

Від “Аратти”: наразі важко сказати якими правовими мотивами керувалися слідчі прокуратури.

Зокрема, чинне законодавство чітко визначає, що кримінальні справи за діями здійсненими нардепами і проти нардепів має порушувати і розслідувати виключно ГПУ.

На цьому фотодокументі також чітко видно хто, кого і як б’є, при тому впізнати особи абсолютно просто

Отже, якщо справу порушила прокуратура столиці - то навряд чи там фігуруватимуть нардепи, хіба що як свідки. А хто в такому разі підозрюваний? Невже ті самі невідомі особи, які "просочилися" крізь щільну охорону до зали засідань і били нардепів?

Але тоді, у справі мала б бути зовсім інша правова кваліфікація, тобто не хуліганство, а замах на життя здоров'я державного діяча, який знаходиться при виконанні ообв'язків.

По-друге, хуліганство, як злочин, має чітку прив'язку до місця скоєння, тобто - до громадського місця. Зала засідань Верховної Ради України, як і в цілому будівля парламенту не є громадським місцем. Хоча б тому, що увійти туди може далеко не кожен громадянин.

По-третє, якби справа, порушена столичною прокуратурою стосувалася нардепів, то логічно предметом слідчих дій, відповідно до поданих нардепами заяв, були б тілесні ушкодження, отримані нардепами-заявниками.

Отже, логічно можна припустити, що столична прокуратура розслідує іншу справу, пов'язану із тим, що відбувалося у залі засідань опосередковано. Наприклад, епізоди сутичок між демонстрантами та міліцією. Якщо це так, то стаття "хуліганство" як раз є такою, що застосовується у подібних випадках. Але тоді не зрозуміло, що робила столична прокуратура у парламентській залі, адже там демонстрантів і міліції не було?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.