Агітки і життя. Азаровський закон про бюджет порушує конституційний принцип верховенства права

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.04.2010 14:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10028

Лідер об’єднаної демократичної опозиції Юлія Тимошенко заявляє, що уряд Миколи Азарова через прийняття Закону про Державний бюджет на 2010 рік забезпечив самостійне право уряду формувати фінансові потоки і таким чином усунув законодавчий орган від можливості впливати на бюджетний процес.

"У принципі, в Україні бюджету не має, тому що в цьому бюджеті є така фраза, що закони діють тільки в тій частині, в якій не суперечать рішенню уряду. Тобто бюджету немає, оскільки він передбачає, що його виконання залежатиме від рішень Кабінету Міністрів. Це значить, що бюджет поставлений в підлегле становище, по суті, до Кабінету Міністрів, який не має права приймати закони. Парламент після цього не потрібний, туди можна більше не ходити", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні на прес-конференції під час робочого візиту до Рівненської області.

За словами лідера опозиції, аналіз Державного бюджету свідчить про те, що обіцяне Віктором Януковичем підвищення соціальних стандартів не буде здійснено. На думку Тимошенко, через це людей чекає велике розчарування, як і підприємців, яким нова влада в умовах виборчої кампанії обіцяла податкові канікули. "Податкові канікули будуть починатися з радикального підвищення оподаткування малого бізнесу", - повідомила вона.

Замість післямови. частина 2 статті 92 Конституціїї України встановлює, що бюджетна система, система оподаткування, податки і збори регулюються виключно законами України. Згідно з пунктом 3 статті 85 Конституції, прийняття законів є виключним повноваженням Верховної Ради.

Частина 3 статті 113 Конституції визначає, що Кабінет Міністрів у своїй діяльності керується виключно Конституцією, законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України.

Стаття 8 Конституції визначає верховенство права. Згідно з нею, Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції є нормами прямої дії.

Отже, стаття Перехідних положень закону про бюджет яка визначає, що закони діють тільки в тій частині, в якій не суперечать рішенню уряд є такою, що прямо суперечить Конституції, а відтак порушує права і фундаментальні свободи громадян, основи законодавства і принцип розподілу влад.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.