Братерські апетити. Путін зазіхає на НАК “Нафтогаз України”

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 1.05.2010 14:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10044

Вчора, після закінчення засідання в Сочі міжурядового комітету з питань економічної співпраці українсько-російської міждержавної комісії прем`єр-міністр РФ Владімір Путін запропонував об`єднати російський «Газпром» і НАК «Нафтогаз України».

«Я зробив ще одну пропозицію, над якою треба подумати. Як ми говорили про інтеграцію в ядерній сфері, ми готові те саме зробити в газовій. Пропоную об`єднати «Газпром» і НАК «Нафтогаз України», - сказав Путін.

Запропоноване прем`єром РФ Путіним об`єднання "Газпрому" і "Нафтогазу України" має на увазі не поглинання, а створення нової компанії, заявив прес-секретар голови російського уряду Дмітрій Пєсков.

"Навряд чи доречно говорити про варіанти поглинання, об`єднання молодшого із старшим. Йдеться саме про створення нової юридичної особи, тобто об`єднанні двох компаній", - сказав він у п`ятницю в ефірі радіостанції "Комерсант ФМ".

При цьому Пєсков не став прогнозувати, чи "буде це обмін активами, обмін акціями". "Варіанти народжуватимуться в переговорах - після того, як наші українські партнери гарненько ознайомляться з цією пропозицією", - зазначив прес-секретар прем`єра РФ.

Кажучи про те, які вигоди це об`єднання несе Україні, Пєсков нагадав, що найближчим часом почнеться реалізація проекту "Південний потік".

"Що це означатиме для ГТС України? Це означатиме серйозні втрати у вартісному виразі. Відповідно, Україна зацікавлена в тому, щоб, скажімо так, у компанії був співвласник в особі російської сторони, в особі "Газпрому", який буде зацікавлений в тому, щоб ГТС України залишалася операбельною, залишалася в робочому стані, постійно модернізувалася і була завантажена газом", - сказав Пєсков.

Голова Газпрому Алєксєій Міллер розповів журналістам, що об`єднання "Газпрому" і "Нафтогазу України" буде побудоване на основі обміну активами "по всьому газовому ланцюжку" від геологорозвідки до розподілу кінцевим споживачам. "Газпром має досвід реалізації операцій на основі обміну активами з німецькими і італійськими партнерами", - сказав Міллер, додавши, що за такою ж моделі можуть бути проведені операції з українською стороною.

Він нагадав, що "Нафтогаз України" володіє підприємствами у видобувній і газотранспортній сферах, а також у підземному зберіганні і розподілі. "Газпром теж має значні активи, і ми готові розглянути можливість розміну активів, фактично це питання про об`єднання двох компаній", - сказав Міллер. При цьому він зауважив, що Україна дістане доступ до "величезних ресурсів" Газпрому.

Відповідаючи на запитання про те, чи означає це, що Газпром братиме участь в модернізації газотранспортної системи України, Міллер відповів: "Поза сумнівом, так. Ми будемо зацікавлені в тому, щоб інвестувати в газотранспортну складову".

Від “Аратти”: якщо відкинути відверту пропагандистську локшину, то у разі, якщо уряд Азарова піде на так зване об'єднання, то українська держава втратить контроль не тільки над національними нафто-газовими ресурсами, а й над ціноутворенням на внутрішньому ринку.

Це, насамперед означатиме, що за трубні прожекти Росії, по кредитах Газпрому, сплачуватимуть українські громадяни і українські підприємства.

Ми вже не кажемо, про те, що Україна втратить цілком і повністю право вести власну енергетичну політику, тобто - обрати де і в яку ціну купувати енергоресурси, використовувати власні так, як це вигідно не Кремлю, а українським громадянам.

І ми чомусь не маємо жодного сумніву, що Азаров підпище ці кабальні пропозиції. Хіба за такий уряд голосували ми, громадяни України?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.