Після домовленостей з Путіним двері ЄС для України зачиняться назавжди?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 1.05.2010 14:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10045

Підписання запропонованого прем’єром Росії Владіміром Путіним договору про енергетичну співпрацю унеможливить спіробітництво України з Євросоюзом у цій сфері.

Про це йдеться в аналітичних висновках, зроблених експертами варшавського Центру Східних досліджень (OSW).

Висновки експертів були зроблені на основі оприлюдненого українськими ЗМІ проекту договору, який з'явився після переговорів Путіна з українським прем'єром Миколою Азаровим у ніч із 26 на 27 квітня.

"Можливе підписання пропонованої російським урядом угоди про співпрацю в енергетичній сфері означало б обмеження суверенітету України в енергетичній політиці і унеможливило б співпрацю з ЄС", - зазначають аналітики.

Вони вважають згаданий договір "виразно асиметричним" для України.

"Записи проекту вказують, що Росія планує: забезпечити собі долю у виробництві та доставці енергії; обмежити можливості експорту енергії Україною; отримати контроль над видобутим в Україні газом; гарантувати довгострокову 100% залежність України від РФ у ядерній енергетиці (російські реактори, російське паливо, участь росіян у видобутку урану)", - зазначають польські експерти.

Аналітики також звертають увагу на те, що поєднання електричних мереж України і Росії означатиме відмову українців від поєднання своїх мереж із Європейським союзом.

Крім того, низка недеталізованих пропозицій поставила б російські фірми у привілейоване становище у газовій, нафтовій та інших українських галузях.

Натомість, Україна мала б отримати кредити та інвестиції у спільні проекти, хоча навіть це в оприлюдненому договорі не виписано конкретно.

Водночас експерти висловили сумнів, що нова влада погодиться на такі пропозиції росіян, оскільки вони безпосередньо зачіпають інтереси низки членів правлячої Партії регіонів і її спонсорів.

"Ці інтереси для нової влади мають набагато вищу ціну, ніж ціна базування Чорноморського флоту", - підсумували аналітики.

Від “Аратти”: польські аналітики толерантно промовчали про те, що втрата Україною енергетичної незалежності, інтеграція стратегічних галузей економіки у російські структури, означатиме активну фазу відновлення СРСР.

СРСР, в якому Україні передбачена роль російської глибинки, із якої російські олігархи хутенько викачуватимуть усі ресурси. Щоб у разі чого, ми, українці ніколи б не мали перспективи створити самодостатню державу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.