Військові паради - комуністичний засіб мілітарізації свідомості

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 7.05.2010 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10086

Експерти у Києві критично оцінюють проведення масштабних військових парадів до Дня перемоги в Україні за участі російських військових. Дехто називає це «мілітаризацією відносин».

"Мілітаризація політики зі специфічним радянським духом" – так схарактеризував особливості спільних пишних заходів України та Росії з нагоди 65-річниці річниці повалення гітлерівського режиму політолог Володимир Цибулько.

Недоцільним проведення параду вважає і директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Він нагадав, що останні 15 років українське військо не модернізувалося і йому нема що демонструвати на параді. Бадрак очікує невдовзі спроб формування військово-політичного союзу з Росією, за якого експерт прогнозує скорочення української армії до 70-80 вояків з "орієнтацією на тактичні прикордонні завдання" та легку бронетехніку і гелікоптери українсько-російського виробництва.

На відміну від нього, Цибулько не вважає, що йдеться про створення нового військово-політичного союзу: "Йдеться про дещо примітивніший варіант: про мілітарну "кришу" для Партії регіонів, оскільки, не навчившись жити в умовах демократії, ця партія пробує підняти економіку через авторитарні схеми".

Якщо президент Ющенко утримувався від модернізації армії в очікуванні швидкої інтеграції в НАТО, то Віктор Янукович не шукатиме коштів на розвиток армії, оскільки бачить себе лише в ролі "дистриб'ютора російської політики в Україні".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.